Λευκό

Ο Μπερνάρ Μινιέ μεγάλωσε στους πρόποδες των γαλλικών Πυρηναίων. Εργαζόταν ως τελωνειακός υπάλληλος, προτού εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα το 2011. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι τρεις γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει γράψει οκτώ βιβλία με τον ίδιο ήρωα, τον επιθεωρητή Μαρτέν Σερβάζ. Ο συγγραφέας έχει βραβευτεί με το Cognac Crime Novel Prize. Ζει στην Εσόν, στα νότια του Παρισιού.

Μια νεαρή ψυχολόγος, η Ντιάν Μπεργκ,  πηγαίνει για να ξεκινήσει τη νέα της δουλειά σ’ ένα άσυλο ψυχικά ασθενών στο Σεν Μαρτέν, στα γαλλικά Πυρηναία. Το τοπίο έχει φορέσει τον χειμωνιάτικο μανδύα του και η Ντιάν αισθάνεται μια ανησυχία για το τι πρόκειται να συναντήσει στο άσυλο. Ο Μαρτέν Σερβάζ, επιθεωρητής στο Εγκληματολογικό της Τουλούζης, καλείται στο Σεν Μαρτέν για να εξιχνιάσει μια περίεργη υπόθεση: την εύρεση ενός πτώματος αλόγου, που θανατώθηκε με τελετουργικό τρόπο. Ο Σερβάζ αδυνατεί να αποδεχθεί ότι τον καλούν για τον θάνατο ενός αλόγου. Όμως, το συγκεκριμένο ζώο ανήκε σ’ έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας. Η εξέταση των στοιχείων στο σημείο του συμβάντος αποκαλύπτει το DNA ενός από τους πιο επικίνδυνους και διαβόητους δολοφόνους, που βρίσκεται φυλακισμένος σε ειδική πτέρυγα στο άσυλο κοντά στο Σεν Μαρτέν. Ο Σερβάζ διερωτάται πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η Ντιάν Μπεργκ από την αρχή νιώθει μια περίεργη ατμόσφαιρα στο άσυλο, όχι τόσο από τους τροφίμους, όσο από τους συναδέλφους της. Ανακαλύπτει ότι κάποια φάρμακα λείπουν από το φαρμακείο, ενώ τυχαία ακούει κάποιον να βγαίνει έξω κρυφά τις νύχτες. Όμως, η Ντιάν γνωρίζει ότι πρέπει να χειριστεί διακριτικά τα δύο γεγονότα, δίχως να δώσει δικαιώματα στους ανωτέρους της, τους οποίους δεν εμπιστεύεται καθόλου. Από την άλλη, ο Σερβάζ βρίσκεται σ’ ένα αδιέξοδο εξετάζοντας τους μάρτυρες, κανένας δεν είδε ή άκουσε κάτι. Όμως, μια νέα δολοφονία θα αλλάξει τα δεδομένα της έρευνας.

Το ομολογουμένως ογκώδες μυθιστόρημα του Μινιέ είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με μακροσκελή κεφάλαια και δομημένο σε τρία μέρη, αρχή της ιστορίας, εξέλιξη της υπόθεσης, λύση του μυστηρίου. Ο συγγραφέας αφιερώνει αρκετά μεγάλο μέρος στο σκηνικό του φόνου του αλόγου και στην εξέταση των μαρτύρων –πάνω από 100 σελίδες– ώστε να λειτουργεί ως μια υπερεμπλουτισμένη εισαγωγή σε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Στη συνέχεια η αφήγηση ρέει με γοργό ρυθμό, σασπένς, ανατροπές. Ο Μινιέ κάνει συχνές αναφορές στο φυσικό τοπίο εμπλουτίζοντας έτι περαιτέρω τη διαμόρφωση των εικόνων. Οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες και κυρίως ο Σερβάζ στοιχειοθετούνται σπιθαμή προς σπιθαμή, ενώ οι δευτερεύοντες τοποθετούνται προσεκτικά στα σημεία της πλοκής για να εξυπηρετήσουν την εξέλιξη της ιστορίας. Πολύ καλός είναι ο τίτλος στα ελληνικά και θελκτικό το εξώφυλλο.

Το βιβλίο του Μινιέ είναι ένα αρκετά καλό αστυνομικό μυθιστόρημα που μας προϊδεάζει για μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με αρκετό ενδιαφέρον και σασπένς.