Το «Παιδί από τη Γερμανία» είναι το πέμπτο αστυνομικό μυθιστόρημα της Camilla Lackberg από τη σειρά που ξεκίνησε με την «Παγωμένη Πριγκίπισσα» και που έχει κατακτήσει πλήθος αναγνωστών. Οι ιστορίες των μυθιστορημάτων της σειράς διαδραματίζονται στη Φιελμπάκα, ένα μικρό ψαροχώρι στη Σουηδία.

Ο ντεντέκτιβ Πάτρικ αποφασίζει να πάρει άδεια πατρότητας προκειμένου η γυναίκα του, Έρικα, να μπορέσει να συγγράψει το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς η κόρη τους, Μάγια, έχει προκαλέσει έναν μικρό αποσυντονισμό στο πρόγραμμα της καθημερινότητάς τους.

Είναι αντιληπτή ξεκάθαρα η άρρηκτη σύνδεση που υπάρχει με το προηγούμενο μυθιστόρημα. Στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου, η Έρικα τυχαία βρίσκει το ημερολόγιο της μητέρας της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με ένα μετάλλιο των Ναζί και ένα αιματοβαμμένο ρούχο μωρού. Το συμβάν αυτό θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα του βιβλίου αυτού. Η περιέργεια και η απορία της Έρικα εντείνεται με την αποκάλυψη του ημερολογίου  και γι’ αυτό αποφασίζει να συμβουλευτεί έναν ιστορικό της περιοχής που είναι εξειδικευμένος στα ιστορικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εξέλιξη όμως δεν είναι τόσο αίσια, καθώς ο ιστορικός βρίσκεται δολοφονημένος με άγριο τρόπο στο σπίτι του προκαλώντας την έναρξη μιας νέας ερευνητικής προσπάθειας ανακάλυψης των κινήτρων και των αιτιών της δολοφονίας. Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς συνδέονται τα γεγονότα του παρόντος με αυτά του παρελθόντος.

Ο Πάτρικ άμεσα αποφασίζει να εμπλακεί στην έρευνα αυτή. Η υπόθεση της δολοφονίας φαίνεται να αφορά την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την εποχή εκείνη η μητέρα της Έρικας, Έλσυ, ήταν έφηβη και ανήκε στο φιλικό κύκλο που περιλάμβανε τον ιστορικό και τον αδερφό του, καθώς και έναν νεαρό που αργότερα κατεύθυνε τους Σουηδούς νεοναζί. Πώς λοιπόν συνδέεται το παρελθόν με το παρόν; Ποιος ενδιαφέρεται να μην αποκαλυφθούν τα γεγονότα μιας τόσο παλιάς εποχής; Πώς εμπλέκονται ο Πάτρικ και η Έρικα στην ιστορία αυτή;

Ο μεστός, περιεκτικός και σύντομος αφηγηματικός λόγος της συγγραφέως προκαλεί την ένταση και την αγωνία στους αναγνώστες, οι οποίοι αδημονούν για την αποκάλυψη της αλήθειας αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνουν σε κάθε σελίδα την αφήγηση των γεγονότων. Το μυθιστόρημα περιλαμβάνει δυο πολύ δυνατά συνδεόμενες πλοκές. Από τη  μια η πλοκή της ιστορίας που αφορά τους φόνους που διαδραματίζονται στο παρόν και από την άλλη η πλοκή της ιστορίας του παρελθόντος που λαμβάνει χώρα το 1943-45. Η συγγραφέας με τον απλό και ταχύ λόγο, όπως ταιριάζει σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, μας προβάλλει μια άλλη πτυχή των ηρώων της και μας εμπλέκει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης της αλήθειας των γεγονότων.