Homo homini lupus est

1793. Η Σουηδία έχει μείνει ακέφαλη μετά τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ’. Η αναρχία επικρατεί σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ ο φόβος για την εξάπλωση της Γαλλικής Επανάστασης είναι διάχυτος. Τα καπηλειά είναι γεμάτα, το ποτό ρέει άφθονο και η εικόνα διάλυσης είναι έκδηλη.

Ο Καρντέλ, πρώην στρατιωτικός, σακάτης από τον πόλεμο, περπατώντας μια νύχτα μεθυσμένος ακούει τις φωνές κοντά στο ποτάμι. Ένα πτώμα έχει ξεβραστεί. Για την ακρίβεια ό,τι έχει απομείνει από τον νεκρό. Τα άκρα του είναι κομμένα, τα μάτια λείπουν, η γλώσσα επίσης. Κι όλα αυτά φαίνεται ότι έχουν γίνει πριν τελεστεί η δολοφονία. Μαζί με τον Βίνγκε, συνεργάτη της Πολιταρχίας και φυματικό, ο Καρντέλ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από την αποτρόπαια δολοφονία.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους δύο συνεργάτες. Ο Βίνγκελ συχνά βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου, ενώ η έλευση νέου Πολιτάρχη προμηνύει δυσμενείς καταστάσεις. Η ανακάλυψη κάποιων γραμμάτων θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό στοιχείο, ώστε Καρντέλ και Βίνγκελ να φτάσουν στην ταυτότητα του δολοφόνου. Και η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι πιο δύσκολη απ’ όσο μπορούσαν να φανταστούν, οδηγώντας σε μονοπάτια που περπατούν παρέα με τον θάνατο.

Ο Niklas Natt och Dag συνθέτει ένα μυθιστόρημα δομικά πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει. Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε τις προσπάθειες των Καρντέλ και Βίνγκε να βρουν στοιχεία για την υπόθεση. Στο δεύτερο μέρος συναντούμε έναν μπατίρη νεαρό που προσπαθεί να περάσει ως γόνος αριστοκρατικής οικογένειας για να αποσπάσει χρηματικά ποσά από πλούσιους ανθρώπους. Η πορεία του θα τον φέρει στους σκοτεινούς δρόμους όπου το έρεβος και η θηριωδία εξοβελίζουν οτιδήποτε ανθρώπινο. Στο τρίτο μέρος η φυλάκιση μιας κοπέλας που κατηγορείται άδικα ως πόρνη, θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της. Τα τρία μέρη συνδέονται στο τέταρτο μέρος, όπου οι ιστορίες άπτονται η μια της άλλης, οδηγώντας προς τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η αφήγηση είναι εξαιρετική, κυρίως στα τρία πρώτα μέρη, όπου ο συγγραφέας διηγείται με μαεστρία την ανθρώπινη πορεία προς την άβυσσο, σκιαγραφώντας άρτια τον ψυχισμό, τα συναισθήματα, τις μεταλλάξεις των χαρακτήρων. Κι εδώ βρίσκεται το πιο δυνατό στοιχείο του βιβλίου, ο ψυχικός κόσμος των ηρώων, οι αντιδράσεις τους σε όσα τους συμβαίνουν, μέσα σ’ ένα πλαίσιο όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μηδαμινή σημασία.

Το μυθιστόρημα του Niklas Natt och Dag είναι ένα πολυμορφικό βιβλίο, καθώς διαθέτει το ιστορικό πλαίσιο, την αστυνομική πλοκή, τις κοινωνικές αναφορές. Ούτως ειπείν πρόκειται για ένα ιστορικό θρίλερ με πολλές προεκτάσεις. Απολαυστικό ανάγνωσμα, ιδίως τα τρία πρώτα μέρη, όπου οι ανατροπές εκπλήσσουν τον αναγνώστη, οδηγώντας σε λαβύρινθους όπου επ’ ουδενί δεν μπορεί να φανταστεί τη διέξοδο.