Φινάλε

Έπειτα από επτά χρόνια και επτά βιβλία, φτάνουμε στο πολυαναμενόμενο τέλος της σειράς των Nicci French με πρωταγωνίστρια την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν. Έχουμε ήδη διαβεί μαζί με την πρωταγωνίστρια τις επτά ημέρες της εβδομάδας, όπου κάθε μία αποτελούσε και μια ξεχωριστή υπόθεση, ενώ στο υπόβαθρο υπήρχε πάντα η πάλη με τον Ντιν Ριβ. Και στο συγκεκριμένο βιβλίο, «Η 8η μέρα», η αρχή μιας νέας εβδομάδας, θα φέρει πλέον τη Φρίντα αντιμέτωπη με τον Ντιν Ριβ.

Ένα φορτηγάκι εισβάλλει στη βιτρίνα ενός καταστήματος και ο οδηγός βρίσκεται νεκρός. Περαιτέρω έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός είχε δολοφονηθεί πολύ νωρίτερα. Το σβήσιμο μιας φωτιάς αποκαλύπτει ένα ακόμα θύμα. Οι δυο δολοφονίες φαίνονται εντελώς άσχετες μεταξύ τους. Η αστυνομία αναζητεί στοιχεία που θα οδηγήσουν στην επίλυση των δύο υποθέσεων. Όμως, τις εξετάζουν χωριστά, δίχως να αντιλαμβάνονται τα στοιχεία που τις συνδέουν. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να αντιληφθεί τη σύνδεση πίσω από τις δυο δολοφονίες είναι η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν. Και αυτό γιατί οι φόνοι αποτελούν ένα μήνυμα προς την ίδια.

Η Φρίντα, όμως, είναι εξαφανισμένη. Οι φίλοι της δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται και αγωνιούν για την κατάστασή της. Μια νεαρή φοιτήτρια θέλοντας να γράψει την εργασία της καταφεύγει στην προσωπικότητα της Φρίντα Κλάιν. Για να εμπλουτίσει την εργασία πρέπει να βρει και την ίδια. Μάταια την αναζητά στα πρόσωπα του κοντινού περιβάλλοντός της, κανένας δεν γνωρίζει τίποτα. Τότε αποφασίζει να επισκεφτεί το νεκροταφείο, εκεί που βρίσκεται θαμμένος ο πρώην σύντροφος της Φρίντα, δολοφονημένος από τον Ντιν Ριβ. Κι εκεί θα συναντήσει μια γυναίκα με λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επιτέλους, είχε βρει τη Φρίντα, που έχοντας αλλάξει κάποια σημεία, έμενε κρυμμένη από εκείνους που την αναζητούσαν, φίλους και μη. Μαζί θα ξεκινήσουν ένα παιχνίδι με τον χρόνο, προσπαθώντας να επιλύσουν τον γρίφο της ακολουθίας των φόνων και να φτάσουν στον Ντιν Ριβ πριν να είναι πολύ αργά.

Το τελευταίο βιβλίο της σειράς είναι το φινάλε της αναμέτρησης που έχει ξεκινήσει από το πρώτο βιβλίο ανάμεσα στη Φρίντα και τον Ντιν. Ο τίτλος στα ελληνικά είναι πιο αντιπροσωπευτικός από τον ξένο (“The day of the dead”) από την αλληλουχία που έχει ακολουθηθεί στα προηγούμενα βιβλία. Και το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης προσομοιάζει σ’ αυτό της αγγλικής. Από τεχνικής απόψεως το συγγραφικό δίδυμο των Nicci French ακολουθεί τις αφηγηματικές τεχνικές που υπήρχαν και στα προηγούμενα βιβλία: τριτοπρόσωπη αφήγηση, δομή σε κεφάλαια, ρεαλιστικοί διάλογοι. Όμως, στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν υπάρχει η εκτενής διάσταση των δευτερευόντων χαρακτήρων. Οι συγγραφείς εστιάζουν στην πρωταγωνίστριά τους και στην αναμενόμενη τελική σύγκρουση.

Γεγονός είναι ότι ο αναγνώστης θέλει να προσπεράσει τις σελίδες για να φτάσει στο πεδίο όπου οι δυο εχθροί θα συναντηθούν ύστερα από τόσο καιρό, γνωρίζοντας ότι μόνο ο ένας από τους δύο θα βγει ζωντανός. Προφανώς, αυτό το βιβλίο αφορά σχεδόν αποκλειστικά όσους έχουν διαβάσει και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.