Ο Jo Nesbo γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά του με τίτλο “The Bat man”, το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντεντέκτιβ Χάρι Χόλε. Είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικού στη Νορβηγία και κάτοχος ενός εντυπωσιακού ρεκόρ στη Βρετανία. Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα “The Riverton Prize” (1997), “The Glass Key” (1998), “The Bookseller’s Prize” (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του.

Αν και δεν χρειάζεται να έχετε διαβάσει τα προηγούμενα μυθιστορήματα του Jo Nesbo ωστόσο, αν το έχετε ήδη κάνει, θα είναι μεγαλύτερη η απόλαυση όταν θα διαβάζετε τον «Λυτρωτή», που είναι το τέταρτο μεταφρασμένο βιβλίο του συγγραφέα. Όταν ξεκινά η αφήγηση, μεταφερόμαστε 12 χρόνια πριν από την κύρια πλοκή. Ξεκινάμε με τον βιασμό ενός 14χρονου κοριτσιού που λαμβάνει χώρα στο Στρατό Σωτηρίας στη Νορβηγία. Σε μια δεύτερη ξεχωριστή αφήγηση, που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, μας δίνεται η ιστορία ενός νεαρού Κροάτη που είναι γνωστός ως Μικρός Λυτρωτής. Στο Όσλο, μια παγωμένη νύχτα, παραμονή Χριστουγέννων, ένας στρατιώτης του Στρατού Σωτηρίας σκοτώνεται κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας από έναν επαγγελματία Κροάτη δολοφόνο από το Βουκόβαρ, που ενεργεί βάσει συμβολαίου. Λιγότερο από μια ώρα αργότερα, ο διάσημος επιθεωρητής Χάρι Χόλε βρίσκεται στο σημείο του εγκλήματος. Ο πληρωμένος επαγγελματίας δολοφόνος διαπιστώνει ότι σκότωσε λάθος άνθρωπο και έτσι παρατείνει την παραμονή του στο Όσλο, αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη δουλειά του σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει. Ο εκτελεστής έχει ένα πρόσωπο με τέτοια χαρακτηριστικά που κανείς δεν θυμάται τη φυσιογνωμία του. Ο συγγραφέας δίνει μια άλλη διάσταση στην πολυεπίπεδη αυτή ιστορία του δολοφόνου, καθώς μας αφηγείται τη βασανισμένη παιδική ηλικία του εκτελεστή στα σπαρασσόμενα από τον πόλεμο Βαλκάνια. Είναι γνωστός ως Μικρός Λυτρωτής  και μαθαίνουμε για τις ενέργειές του στον πόλεμο κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Χάρι Χόλε βρίσκεται ξαφνικά να αναζητά δύο τύπους ψυχοπαθών, έναν δολοφόνο και έναν βιαστή. Στους παγωμένους δρόμους του Όσλο ξαφνικά η ατμόσφαιρα γίνεται για όλους απελπιστική. Ψέματα, απάτες, προδοσίες, εκδίκηση, διαφθορά, βία συνθέτουν το περιεχόμενο της ιστορίας. Εκτός από τη ζωή του εκτελεστή, ο συγγραφέας μάς ξεναγεί  στη ζωή του Χάρι Χόλε και στις ζωές των νέων ανθρώπων στο Στρατό Σωτηρίας.

Οι δραματικές σκηνές εναλλάσσονται η μία μετά την άλλη και καθώς ο αναγνώστης ευελπιστεί ότι η υπόθεση θα προχωρήσει, ο συγγραφέας τού δίνει μια άλλη οπτική γωνία στο έγκλημα κι έτσι εντείνεται η αγωνία του ακόμη περισσότερο. Η εξέλιξη της ιστορίας είναι πραγματικά απρόβλεπτη. Η απληστία και η λαγνεία, η επιθυμία για εκδίκηση εκδηλώνονται με τον χειρότερο και ακραίο τρόπο ακόμα και στους πιο «ευγενείς» ανθρώπους της κοινωνίας μας.

Ο συγγραφέας δημιουργεί αληθινούς χαρακτήρες και είναι πολύ περιγραφικός κατά τη διάρκεια της αφήγησης, πράγμα το οποίο άλλους αναγνώστες τους ικανοποιεί και άλλους όχι. Η πλοκή είναι έξυπνα δομημένη, με πολλούς υπόπτους να εισέρχονται στο μυαλό του αναγνώστη ενώ διαβάζει το βιβλίο. Υπάρχουν κάποιες έξυπνες τεχνικές στην πλοκή, οι οποίες εκ των υστέρων αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητα των «κακών», αλλά κατά την ανάγνωση του βιβλίου δεν είναι καθόλου προφανείς. Γενικότερα, ο συγγραφέας διατηρεί την ένταση και το ενδιαφέρον από τη μια σελίδα στην άλλη και γνωρίζει πώς να εκπλήσσει τους αναγνώστες.