Στα ερείπια της ζωής

O Niall Griffiths γεννήθηκε στο Λίβερπουλ το 1966. Είναι ένας νέος ανερχόμενος συγγραφέας που έχει ήδη τέσσερα βιβλία στο ενεργητικό του: το “Grits” (2000), το “Sheepshagger” (2001), το “Kelly & Victor” (2002), και το πιο πρόσφατο “Stump” (2003). Το “Grits” έχει ήδη διασκευαστεί σε τηλεοπτική ταινία, ενώ τα δύο πιο πρόσφατα βιβλία του, “Kelly & Victor” και “Stump”, πρόκειται σύντομα να μεταφερθούν και στη Μεγάλη Οθόνη.

Δυο scallies (χούλιγκαν) ταξιδεύουν στην Ουαλία για να βρουν έναν άντρα για λογαριασμό του αφεντικού τους. Όταν δεν βρίσκουν τον άντρα που αναζητούν,  χτυπούν μια ηλικιωμένη γυναίκα για να τη ληστέψουν και την αφήνουνε βαριά τραυματισμένη. Αποσπώντας από την ηλικιωμένη ένα μεγάλο ποσό, αρχίζουν και κάνουν όνειρα για το πώς θα ξοδέψουν τα χρήματα, θα κάνουν δικές τους δουλειές, θα διασκεδάσουν, θα γίνουν και εκείνοι αφεντικά.

Καθώς περνούν οι ώρες και η περιπέτειά τους συνεχίζεται σ’ ένα δρόμο στρωμένο με ναρκωτικά και αλκοόλ, οι δύο νεαροί κυριεύονται από καχυποψία που προκαλεί τριβές μεταξύ τους. Κι όταν πέφτουν και οι ίδιοι θύματα ληστείας και τα λεφτά εξαφανίζονται,  ξεκινά ο πόλεμος ανάμεσα στους δυο φίλους, ενώ το αφεντικό τους κυνηγάει και το μέλλον τους πλέον μοιάζει αβέβαιο.

Το βιβλίο «Ανθρώπινα συντρίμμια» είναι ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα, ντυμένο με τη γλώσσα του δρόμου και underground σκηνικά μιας Αγγλίας πίσω από τους κανόνες, τα πρωτόκολλα και τον καθωσπρεπισμό, μιας περιθωριακής Αγγλίας που αγωνίζεται να επιβιώσει στην καθημερινότητά της. Η δομή του βιβλίου είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα, είναι ευχάριστη και όχι κουραστική, αφού πέρα από την αφήγηση του συγγραφέα, στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου βρίσκουμε τα ίδια τα πρόσωπα να εκφράζονται, να παρατηρούν και να απολογούνται. Αυτή η πολύπλευρη αφήγηση δίνει μια διευρυμένη διάσταση στο κείμενο, αποσπώντας την προσοχή από την προσωπικότητα των δυο ηρώων και στοιχειοθετώντας παράλληλα την ιστορία μέσα από μαρτυρίες, σκέψεις και πεποιθήσεις προσώπων που μπορεί να μην έχουν φανεί καθόλου κατά την εξέλιξη.

Επίσης πολύ καλή είναι και η απεικόνιση των σκηνικών και των σκηνών, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες και διαμορφώνοντας εικόνες που μοιάζουν καθ’ όλα αληθινές. Οι διάλογοι διαθέτουν τον αμοραλισμό της περιθωριακής ζωής και την κουλτούρα του δρόμου, αφήνοντας να ξεχυθούν τα σημάδια μιας ζωής που κρύβεται στις σκιές.

Ο Niall Griffiths παρουσιάζει μια ιστορία, όπου με πυρήνα τους δυο νεαρούς χούλιγκαν εκφράζει με ιδιαίτερο και ρεαλιστικό τρόπο την πεποίθησή του ότι η ζωή κάθε ανθρώπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι λίγο πολύ συντετριμμένη.