Ο εβραϊκής καταγωγής Ιταλός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Alessandro Piperno γεννήθηκε στη Ρώμη το 1972 από Ισραηλινό πατέρα και καθολική μητέρα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης. Το 2000 δημοσίευσε το επίμαχο και αμφιλεγόμενο κριτικό δοκίμιο για τον Μαρσέλ Προυστ με τον εμπρηστικό τίτλο Proust antiebreo (Proust, Anti-Jew, Προυστ, αντι-εβραίος). Το πρώτο του μυθιστόρημα Con le peggiori intenzioni («Με τις χειρότερες προθέσεις»), το 2005, έγινε πολύ γρήγορα μπεστ σέλερ στην Ιταλία με 200.000 πωλήσεις σε λίγους μήνες, κέρδισε το ετήσιο ιταλικό λογοτεχνικό βραβείο Premio Campiello, ενώ η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera τον ονόμασε ως «νέο Προυστ». Έκτοτε, έχει γράψει τα: Il demone reazionario. Sulle tracce del “Baudelaire” di Sartre, (2007), La favola della vita vera, (2007), Persecuzione. Il fuoco amico dei ricordi,( 2010), Contro la memoria, (2012), Inseparabili. Il fuoco amico dei ricordi, (2012), για το οποίο βραβεύτηκε με την κορυφαία ιταλική λογοτεχνική διάκριση Premio Strega, Pubblici infortuni, (2013), το εν λόγω βιβλίο το 2016, και το Il manifesto del libero lettore: Otto scrittori di cui non so fare a meno, (2017).

Η σαρανταεννιάχρονη Φεντερίκα Τζέβι διαμένει στην ιταλική πρωτεύουσα και έχει μια παντρεμένη εικοσιπεντάχρονη κόρη, τη Μαρτίνα, όταν λαμβάνει μία ειδοποίηση από τον Εβραίο σύζυγό της, Ματτέο Τζέβι, ότι επιστρέφει τον Ιούνιο στη Ρώμη έπειτα από 16 χρόνια παραμονής του στο Λος Άντζελες, όπου είχε καταφύγει για να γλιτώσει από τους πιστωτές του. Ο Ματτέο έχει κάνει τέσσερις γάμους. Η Φεντερίκα θυμάται πώς γνώρισε 25 χρόνια πριν, στο ιταλικό χειμερινό θέρετρο της Μαντόνα ντι Καμπίλιο, τον παντρεμένο Ματτέο, τον γιο του Τζόρτζιο, το διαζύγιό του, τον γάμο της μαζί του και τη γέννηση της κόρης τους Μαρτίνα. Η Φεντερίκα στερήθηκε το ακαδημαϊκό της μέλλον για χάρη του και ασχολήθηκε με τα οικιακά. Ο πατέρας της, επιφανής δικαστής, πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής απεχθάνεται τον γαμπρό του. Η Μαρτίνα είναι πια παντρεμένη με τον δανδή Λορέντσο Μογκερίνι, αλλά την έχει συγκλονίσει το αμαρτωλό παρελθόν του συζύγου της, ενώ επιθυμεί να συναντήσει τον πατέρα της, Ματτέο. Ο Ματτέο παντρεύτηκε για τρίτη φορά, για να αποκτήσει την πράσινη κάρτα όταν πρωτοπήγε στις ΗΠΑ, την Πάμελα, και πρόσφατα για τέταρτη φορά, από οικονομικό συμφέρον, μία Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, τη Σαντρίν. Τώρα πια στην αιώνια πόλη, τόσο η μητέρα του Λία Τζέβι όσο και ο μεγαλύτερος δανειστής του έχουν πεθάνει. Όταν φτάνει στη Ρώμη συναντά τον Εβραίο παιδικό του φίλο Τάτι Αλματζά που είναι παντρεμένος με την Άντα. Παράλληλα, ο τριαντατριάχρονος ιδιοκτήτης εστιατορίων Τζόρτζιο, γιος του Ματτέο,  είναι σε σχέση με την Εβραία ετοιμόγεννη στον γιο του, ψυχολόγο Σάρα, και έχει διακόψει κάθε είδους επικοινωνία με τον πατέρα του. Πώς θα γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα της μακροχρόνιας απουσίας του ο κεντρικός ήρωας και κατά πόσο οι οικογένειες που έχει δημιουργήσει είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν την αναπλήρωση του χρόνου που χάθηκε;

Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από μικρά επιμέρους κεφάλαια με φόντο τη Ρώμη και την εβραιοϊταλική κοινότητά της. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τις ευχαριστίες του συγγραφέα, ο οποίος θεωρείται από τους επιφανέστερους σύγχρονους συγγραφείς της χώρας του, και τις επεξηγηματικές σημειώσεις της μεταφράστριας. Η Le Monde des livres θεωρεί ότι ο συγγραφέας είναι γεννημένος αφηγητής (από το εξώφυλλο του βιβλίου). Οι εξαίσιοι και έντονοι διάλογοι, φινιρισμένοι από λεπτότητα, καλλιεργημένοι και σκαλισμένοι από κομψότητα προσδίδουν το απαιτούμενο κύρος και την προσδοκώμενη συναισθηματική ζωντάνια και συγκινησιακό πλουραλισμό στους κεντρικούς χαρακτήρες. Ο αναγνώστης βρίσκεται να απολαμβάνει την προκλητική γραφή στον βαθμό της διασκεδαστικής αυθάδειάς της και τη σαρκαστική υφολογία της αφηγηματικής ροής, ενώ παράλληλα συνεπαίρνεται από την παθιασμένη παρατήρηση των διφορούμενων οικογενειακών καταστάσεων και της παραδοξότητας της πραγματικότητας. Και όλα αυτά συντελούνται εν μέσω της απομυθοποίησης της παλιννόστησης του ήρωα και κατά συνέπεια της ίδιας της προσωπικότητάς του.