Λονδίνο, δολοπλοκίες και δολοφονίες: νέα υπόθεση για τον Κόρμοραν Στράικ

Το “Θανάσιμο Λευκό” είναι η τέταρτη περιπέτεια του ιδιωτικού ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ, αυτού του  ιδιαίτερου ερευνητή που δημιούργησε η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ. Μια ακόμα υπόθεση που ξεναγεί τον αναγνώστη στις συνοικίες του Λονδίνου, αλλά και σε μια έπαυλη στην εξοχή και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

Λονδίνο, παραμονές της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η υπόθεση ξεκινά όταν ένας νεαρός άντρας που φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, ο Μπίλι, επισκέπτεται το γραφείο του Κόρμοραν Στράικ και του ζητάει να ερευνήσει ένα έγκλημα στο οποίο πιστεύει ότι υπήρξε μάρτυρας. Παρά το γεγονός ότι ο ταραγμένος άντρας δεν θυμάται ιδιαίτερες λεπτομέρειες από το έγκλημα, η ιστορία του φαίνεται αληθινή. Προτού όμως ο Στράικ προλάβει να του κάνει περισσότερες ερωτήσεις, ο Μπίλι τα βάζει στα πόδια πανικόβλητος. Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού αποφασίζει να προσλάβει τον Κόρμοραν και τη συνεργάτιδά του Ρόμπιν για να τον βοηθήσουν σε μια υπόθεση εκβιασμού από τον σύζυγο της υπουργού Αθλητισμού, χωρίς όμως να δίνει ιδιαίτερες λεπτομέρειες για ποιο ακριβώς πράγμα τον εκβιάζουν. Οι δύο ερευνητές προσπαθούν να χειριστούν προσεχτικά και τις δύο υποθέσεις, καθώς πλέον τα πρόσωπά τους είναι γνωστά σχεδόν σε όλους έπειτα από τη δημοσιότητα των προηγούμενων υποθέσεών τους. Από τα σκοτεινά δρομάκια του Λονδίνου και τις γεμάτες παμπ, στους γεμάτους ίντριγκα διαδρόμους του Κοινοβουλίου και την ξεπεσμένη αρχοντιά της έπαυλης του υπουργού στην εξοχή, οι δύο ερευνητές καλούνται να ξετυλίξουν το κουβάρι των δύο υποθέσεων που σε κάποιο σημείο συναντιούνται και ανατρέπουν όλα όσα είχαν υποθέσει αρχικά.

Η συγγραφέας πιάνει το νήμα της ζωής των δύο βασικών της πρωταγωνιστών από εκεί που το άφησε στο τέλος της προηγούμενης ιστορίας της. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η αίσθηση της ομαλής συνέχειας στην εξέλιξη της προσωπικής τους ιστορίας και μειώνεται η αίσθηση της αποσπασματικότητας. Έτσι, η Ρόμπιν βρίσκεται πλέον παντρεμένη με τον αντιπαθητικό Μάθιου, ο οποίος δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε τον Κόρμοραν ούτε την επιλογή της συντρόφου του να κάνει αυτή τη δουλειά. Ο Κόρμοραν με τη σειρά του συνεχίζει να επιλέγει συντρόφους οι οποίες θεωρεί ότι δεν ενδιαφέρονται για μια μόνιμη σχέση και προσπαθεί να δώσει ένα όνομα στον συναισθηματικό δεσμό που έχει με τη συνεργάτιδά του. Τα προβλήματα της καθημερινότητας και των συναισθηματικών αδιεξόδων είναι συνεχώς παρόντα στην εξέλιξη της ιστορίας προβάλλοντας την αίσθηση της πραγματικότητας στον αναγνώστη.

Οι δύο ερευνητές καλούνται να αφήσουν στο περιθώριο τα προσωπικά τους ζητήματα και να εστιάσουν στις υποθέσεις που έχουν αναλάβει: πρέπει να υποδυθούν ρόλους, να σκαλίσουν το παρελθόν και το παρόν υπόπτων και να συγκρουστούν με άτομα σε σημαντικές θέσεις. Μια υπόθεση εκβιασμού δείχνει ακίνδυνη για αυτούς, όταν όμως ο υπουργός Πολιτισμού βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμα που διατηρεί στο Λονδίνο –πρόκειται για αυτοκτονία ή δολοφονία;– τότε γίνεται φανερό ότι η υπόθεση είναι πιο σοβαρή από ό,τι είχαν φανταστεί στην αρχή. Οι συνεργάτες και οι αντίπαλοι του υπουργού, η διαλυμένη οικογένειά του και ένα σοκαριστικό μυστικό από το παρελθόν του θα συναντήσουν την υπόθεση του νεαρού Μπίλι και θα οδηγήσουν σε ανατροπές και διαδρομές που ο Κόρμοραν και η Ρόμπιν δεν περίμεναν να ακολουθήσουν με φόντο το Λονδίνο που υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με κεφάλαια που εναλλάσσονται ανάμεσα στην οπτική του Κόρμοραν και της Ρόμπιν, εισαγωγικά αποσπάσματα από το έργο του Ίψεν “Ρόσμερσχολμ” που προϊδεάζουν για την εξέλιξη ή την ανατροπή των γεγονότων και με ένα πλήθος προσώπων και μυστικών, η νέα περιπέτεια της Ρόουλινγκ είναι ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα μυστηρίου, αν και πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε ορισμένα σημεία πλατειάζει χωρίς, ωστόσο, να κουράζει τον αναγνώστη.