Η τέχνη του θανάτου

Η Βρετανή Ann Cleeves εργάστηκε ως δικαστική επιμελήτρια, ως μαγείρισσα σε παρατηρητήριο πτηνών, αλλά και στην ακτοφυλακή, προτού αφοσιωθεί στη συγγραφή βιβλίων. Το 2006 κέρδισε το πολύ σημαντικό βραβείο Duncan Lawrie Dagger της Ένωσης Βρετανών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, για το βιβλίο της “Raven Black”. Ζει και εργάζεται στο Νορθ Τάινσαϊντ της βορειοανατολικής Αγγλίας. H ιστοσελίδα της είναι www.anncleeves.com.

Η Τζούλι Άρμστρονγκ επιστρέφοντας στο σπίτι της βρίσκει το γιο της, ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, στην μπανιέρα, στραγγαλισμένο και καλυμμένο με λουλούδια. Λίγες ημέρες αργότερα μια νεαρή κοπέλα θα βρεθεί νεκρή σε μια μικρή λιμνούλα στα βράχια, καλυμμένη και αυτή με λουλούδια. Η μικρή κοινωνία στη βορειοανατολική Αγγλία θορυβείται.

Η ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι ο δολοφόνος είναι ο ίδιος. Ξεκινώντας τις έρευνες για την αναζήτηση της ταυτότητας του δράστη, η Βέρα γνωρίζει ότι παλεύει με το χρόνο για να προλάβει το επόμενο χτύπημά του, για τον επόμενο φόνο που θα μοιάζει με έργο τέχνης. Και σε μια μικρή κοινωνία, όπου όλοι λίγο πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους, η ανακάλυψη του δολοφόνου μοιάζει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς τα κρυφά μυστικά των κατοίκων αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια.

Υπάρχουν αστυνομικά μυθιστορήματα που στηρίζονται περισσότερο στην πλοκή και λιγότερο στους χαρακτήρες. Και φυσικά υπάρχει και το αντίστροφο, μια πιο «θεατρική» γραφή, όπου οι χαρακτήρες παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο. Το μυθιστόρημα της Ann Cleeves, στηρίζεται περισσότερο στα πρόσωπα, χωρίς όμως να αδυνατεί επ’ ουδενί η υπόθεση, μια υπόθεση πολύ προσεγμένη και μελετημένη που δεν αφήνει κενά, ούτε ξεπερνά με εύκολους τρόπους τις δυσκολίες του να δεθούν τα κομμάτια του παζλ, όπως πρέπει.

Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και δομημένο σε κεφάλαια, το βιβλίο «Υγρός θάνατος» είναι αντάξιο των καλύτερων του είδους της αστυνομικής λογοτεχνίας. Η άμεση γλώσσα, χωρίς παρεκτροπές, αλλά και οι μεστοί διάλογοι προωθούν την εξέλιξη της υπόθεσης ισορροπημένα, ενώ παράλληλα με την πολύ καλή αφηγηματική τεχνική προσδίδουν στο κείμενο το μυστήριο και την αγωνία που πρέπει να έχει ένα έργο αστυνομικής λογοτεχνίας.

Το «Υγρός θάνατος» είναι ένα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες του είδους, τόσο για την εξαιρετική μυθοπλασία του, όσο και για τη στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων της υπόθεσης.