Η άγρια χώρα της εφηβείας

Με τις θερμές συστάσεις του Stephen King και της Gillian Flynn έρχεται «Ο τόπος των μυστικών»: από την εκ Ιρλανδίας ορμώμενη Tania French που έχει τιμηθεί με τα βραβεία Edgar, Anthony, Macavity, Barry και ICVA Clarion για τα αστυνομικά της μυθιστορήματα τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Με βασικές ηρωίδες μια παρέα εφήβων κοριτσιών, εσώκλειστων σε ένα αυστηρό και ελιτίστικο καθολικό σχολείο θηλέων, που εμπλέκονται στον μυστηριώδη φόνο ενός συνομήλικού τους αγοριού από το αντίστοιχο σχολείο αρρένων, το βιβλίο είναι σκοτεινό και σκληρό (ούτως ή άλλως η εφηβεία είναι μια άγρια χώρα) και ταυτόχρονα τρυφερό και λυρικό.

Ο αστυνόμος Μόραν περιμένει καιρό να του δοθεί η ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και η επιθυμία του μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα όταν μια 16χρονη μαθήτρια του φέρνει τη φωτογραφία που βρήκε αναρτημένη στον Τόπο των Μυστικών, έναν πίνακα όπου τα κορίτσια του ιδιωτικού σχολείου μπορούν να αναρτήσουν ανώνυμα τα μυστικά τους. Η έρευνα για την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός όμορφου και δημοφιλούς νεαρού πριν ένα χρόνο, θα ξεκινήσει εκ νέου. Ο Μόραν θα ενώσει τις δυνάμεις του με μία ζόρικη από κάθε άποψη αστυνομικό, αλλά θα βρεθούν μπλεγμένοι και οι ίδιοι στον σκληρό ανταγωνισμό που φτάνει έως το μίσος μεταξύ των νεαρών μαθητριών του σχολείου, καθώς και σε έναν περίπλοκο ιστό σχέσεων και μυστικών που δένουν πολλά από αυτά τα κορίτσια με τον νεκρό.

Η Tania French όχι μόνο χτίζει εξαιρετικά, κομμάτι-κομμάτι, το αστυνομικό μυστήριο της φαινομενικά ανεξήγητης δολοφονίας κάνοντας τον αναγνώστη να γυρίζει τις σελίδες με αγωνία, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και μια συγκινητική ιστορία για την εφηβική φιλία αλλά και για το οδυνηρό πέρασμα στην ενηλικίωση. Και κατά την εκτίμησή μου, οι δύο αστυνομικοί περνούν ως χαρακτήρες σε δεύτερο πλάνο παρόλο που η αφήγηση γίνεται από τη δική τους σκοπιά, γιατί ο κόσμος των τεσσάρων κοριτσιών –αλλά και της παρέας των αντιζήλων τους– είναι τόσο ρεαλιστικός και μαγνητικός (υπάρχει ένα ακόμα μυστικό εδώ, στην καρδιά των τόσο μυστικών του βιβλίου) που σε απορροφά απολύτως και σε μεταφέρει πίσω, στη δική σου εφηβεία, όταν περίμενες τη ζωή σου να συμβεί…

Αν αγαπάτε τα αστυνομικά μυθιστορήματα όπου το μυστήριο είναι η αφορμή για να διαβάσει κάποιος καλή λογοτεχνία, χωρίς αυτό να μειώνει καθόλου το σασπένς, τότε «Ο τόπος των μυστικών» είναι το ιδανικό βιβλίο για εσάς.