Με οδηγό το όνειρο…

Γυναίκες καθημερινές, της διπλανής πόρτας. Που η ζωή δεν τους χαρίστηκε, που κουβαλούν βαρύ φορτίο και που πρέπει να παλέψουν για να βγουν νικήτριες. Και πάνω που κάπως σιάζει  η ζωή τους και το όνειρο κι η ελπίδα αχνοφέγγουν στον ορίζοντα, έρχεται η Μοίρα και τις γκρεμοτσακίζει. Γυναίκες ταλαιπωρημένες, συναισθηματικά «ανάπηρες». Που ονειρεύονται να ξεφύγουν από τη μιζέρια, να «πιάσουν την καλή» και να γίνουν κυρίες. Να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Το πεπρωμένο των ηρωίδων της Αλκυόνης Παπαδάκη είναι πανομοιότυπο. Οι μικρές προσωπικές ιστορίες τους μόνο διαφέρουν και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και η Έλλα, η Ολάνθη, η Μαλαματένια – οι πρωταγωνίστριες του «Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια». Ζουν, παλεύουν, ονειρεύονται, τσαλαπατιούνται, ερωτεύονται… Αρκετοί οι κομπάρσοι στη ζωή τους, άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτήν, την ποδοπατούν και εξαφανίζονται. Λιγοστοί οι τίμιοι.

Ρεαλισμός και ωμή πραγματικότητα εναλλάσσονται με κομμάτια ποιητικού λόγου. Ενώ ο μύθος εξελίσσεται, συχνά παρεμβάλλονται καθολικές αλήθειες φιλοσοφικού χαρακτήρα με αφορμή όσα προηγήθηκαν ή έπονται. Εν είδει προϊδεασμού. Η συγγραφέας φαίνεται ότι έχει βαθιά γνώση της ζωής και αποκαλύπτει τα «μυστικά» της σχολιάζοντας, καυτηριάζοντας, ειρωνευόμενη αυτήν και τα καμώματά της. Με ποιητική διάθεση, με το ιδιαίτερο προσωπικό στιλ γραφής της –το σημείο κατατεθέν της– εισχωρεί στα άδυτα της ψυχής των ηρώων της και «διαβάζει» τον πλούσιο εσωτερικό τους κόσμο. Χρησιμοποιώντας προσεχτικά διαλεγμένες λέξεις, φράσεις, εκφράσεις με ξεχωριστό άρωμα, που, όταν συναρμολογηθούν, συνθέτουν εικόνες, ήχους, διαθέσεις.

Χαρακτηριστικό της συγγραφέως είναι η εμμονή της με τη φύση. Όλα γύρω της, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα πουλιά, τα θεία, η μοίρα αποκτούν ανθρώπινες ιδιότητες και στήνουν συζητήσεις με ανθρώπινη λαλιά. Η σοφή φύση γνωρίζει καλά τι μέλλει γενέσθαι και γελάει με τους ανθρώπους, που, παρά την αυτογνωσία τους, αδυνατούν να «διαβάσουν» τα σημάδια.

Διαβάζοντας τα βιβλία της Αλκυόνης Παπαδάκη, ο αναγνώστης ταξιδεύει στον κόσμο του σήμερα με έναν πρωτόγνωρο, μοναδικό και μαγικό τρόπο. Σαν να πετάει στα σύννεφα, αλλά στο τέλος να προσγειώνεται ανώμαλα στην ωμή πραγματικότητα.