“Το θαύμα του θανάτου”

Ο Θανάσης Βαλτινός, πρωτοεμφανίστηκε το 1950  στην Ελληνική λογοτεχνία, και κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση, έχοντας αποσπάσει, το Βραβείο Σεναρίου του  Φεστιβάλ των Καννών, το 1984, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το 1990 και  το Διεθνές Βραβείο Καβάφη για το διήγημα, το 2001. Επίσης έχει μεταφράσει και Αρχαίους Τραγικούς.

Ο Θανάσης Βαλτινός με μια συλλογή  δώδεκα διηγημάτων με τον τίτλο, Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν,  με προδημοσιευμένα και μη διηγήματα από το 1960 έως 1991, προβάλλει τη ζωή, με κοινό παρανομαστή το θάνατο, ακόμη και σαν θαύμα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα τέσσερα πρώτα διηγήματα, έχει ο πόλεμος από το1948 έως την Χούντα που γυψώνει και τα στόματα, το 1971. Οι αναφορές στον ανθρώπινο πόνο έχουν κυρίαρχη θέση, με τη φύση να δίνει τη μόνη ελπίδα για ζωή.  Το διήγημα Ο Παναγιώτης, προβάλλει σαν υπόμνηση και απολογισμός του κόστους του πολέμου, στον  άνθρώπο. Η Ξενιτιά, στην άλλη πλευρά του ήλιου, αλλάζει εποχές και ονόματα, καταπίνοντας σαν «σιωπηλή μοκέτα», όνειρα, ανθρώπους και ζωές. Ενώ οι παιδικές αναμνήσεις, ζεσταίνουν τις σελίδες του βιβλίου, θυμίζοντας πιο ανθρώπινες εποχές, τότε που ο μόχθος, η καρτερικότητα, η παιδική ηλικία και η αγάπη, μπορούσαν να γιγαντώνουν τα  μεγέθη και να  εξαφανίζουν τις ατέλειες. Και ξαφνικά, ένα Θαύμα, για την πίστη. Κι όμως η ζωή γύρω –γύρω είναι ίδια. Με τα φαντάσματα και τα προμηνύματά τους, όταν η εφηβεία  μετρά την δύναμή της, με το θάνατο, ενώ ο χρόνος γυρνά την πλάτη του, στον έρωτα. Τέλος οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες ζευγαρώνουν και γεννούν το άγνωστο, πότε έγινε; Ή μήπως δεν έγινε ποτέ, αυτή η θολή φωτογραφία του μυαλού.

Το Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν, είναι ένα σύνολο ιστοριών με θέματα το θάνατο, τον έρωτα, το μισεμό. Τα ίδια θέματα για τα οποία γράφτηκαν τα Ηπειρώτικα μοιρολόγια, θα έλεγε ο Σωνιέ. Οι περιγραφές σαν ζωντανοί πίνακες προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα και κάνουν τις σελίδες να ιδρώνουν, να δακρύζουν, να ματώνουν, να λάμπουν στο φως του ήλιου. Ένας πόνος βαθύς τις διαπερνά  εστιάζοντας στο στιγμιαίο των ευτυχισμένων γεγονότων, και τη βασανιστική γεμάτη απώλειες διαδρομή της ζωής.
Ωστόσο η ζωή διατηρεί την χαρά της και εκδηλώνεται ακόμη και όταν την έχει αγκαλιάσει ο θάνατος.

Με χρήση γλώσσας, η οποία αναδεικνύει το ειδικό της βάρος με επιλεγμένες λέξεις,   δομεί προτάσεις απογυμνωμένες από κάθε τι περιττό, ενώ με ποιητικότητα ελευθερώνει τη θερμοκρασία και το βάθος των συναισθημάτων.