Χιούμορ εναντίον ρατσισμού

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ γεννήθηκε το 1956 στο Fort Gordon της πολιτείας της Γεωργίας των ΗΠΑ. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Νότια Καρολίνα. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Brown. Δίδαξε στο Bennington College και στα Πανεπιστήμια του Wyoming και της Καλιφόρνιας. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας όπου διευθύνει το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας.

Βρισκόμαστε στην πόλη Χρήμα του Μισισίπι, μια πόλη που έχει μείνει μερικές δεκαετίες πίσω κυρίως σε ό,τι αφορά το κοινωνικό-ανθρώπινο πλαίσιο και τις φυλετικές διακρίσεις. Η δολοφονία ενός λευκού άντρα ταράσσει την πόλη. Δίπλα στο πτώμα βρίσκεται το σώμα ενός μαύρου άντρα που φαίνεται να έχει πεθάνει καιρό πριν. Ο μαύρος άντρας κρατά στα χέρια του τα γεννητικά όργανα του λευκού. Μια πράξη που συνταράσσει την αντίληψη των κατοίκων για τη φυλετική ανωτερότητα των λευκών. Λίγες ημέρες μετά συμβαίνει ένας δεύτερος φόνος με το ίδιο τελετουργικό: ένας λευκός άντρας με κομμένα τα γεννητικά όργανά του και δίπλα το πτώμα ενός μαύρου άντρα πεθαμένου από καιρό, μόνο που το πτώμα του μαύρου είναι το ίδιο που βρέθηκε και στην πρώτη δολοφονία. Το τοπικό γραφείο του σερίφη αδυνατεί να διαπιστώσει πώς συνέβη και ο μαύρος άντρας εξαφανίστηκε από το νεκροτομείο και βρέθηκε ξανά στο σημείο της δεύτερης δολοφονίας.

Αυτή η περίεργη υπόθεση παίρνει διαστάσεις και στην πόλη Χρήμα καταφθάνουν δυο πολιτειακοί αστυνομικοί και μια πράκτορας του FBI. Μια σειρά φόνων ακολουθεί τις δύο πρώτες δολοφονίες και το πράγμα περιπλέκεται περισσότερο. Τα στοιχεία είναι ελάχιστα και οι έρευνες αδιέξοδες. Οι δύο πολιτειακοί αστυνομικοί και η πράκτορας μέσω μια υπερήλικης κυρίας θα φτάσουν σ’ ένα έγκλημα που είχε συμβεί μισό αιώνα νωρίτερα. Τι μπορεί να συνδέει το παλιό έγκλημα με την ακολουθία φόνων στο σήμερα;

Το πρώτο στοιχείο που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι το χιούμορ του αφηγηματικού ύφους του συγγραφέα. Μια πόλη που ονομάζεται Χρήμα, αλλά οι χαρακτήρες-κάτοικοι της πόλης ζουν στα όρια της οικονομικής φτώχειας. Μια πόλη όπου διατυμπανίζει τη φυλετική ανωτερότητα των λευκών, όπου κάθε κάτοικος ακαλλιέργητος διαβιεί σε μια ατέρμονη ένταση κι εκνευρισμό απέναντι σε όλους, θεωρώντας ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται καλύτερα τις καταστάσεις λόγω της εξυπνάδας του, η ευγένεια απουσιάζει εντελώς και το μαύρο χρώμα υποδηλώνει καταφανώς την κατωτερότητά του. Χαρακτήρες που μέσω της σύγκρουσης προσπαθούν να επιβληθούν, με τον διάλογο να υφίσταται μονάχα ως πολεμικό εφόδιο, ο συγγραφέας μας ξεναγεί σε μια πόλη μακριά από τα φώτα των υπέρλαμπρων και προβεβλημένων πολιτειών, με τον Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ.

Εκτός από το σατιρικό πρίσμα του συγγραφέα που η επιτομή του είναι ότι οι δυο πολιτειακοί αστυνομικοί και η πράκτορας του FBI είναι μαύροι, το αφηγηματικό ύφος εστιάζει στα πρόσωπα επί το πλείστον και δευτερευόντως στα τοπία και τα σκηνικά παρά μόνο όπου είναι απαραίτητο. Μικρά κεφάλαια δομούν την πλοκή ως σκηνές μιας καλοκουρδισμένης ιστορίας. Το βιβλίο ενέχει τον μανδύα του αστυνομικού, στον πυρήνα του όμως, είναι ένα καθαρά πολιτικό και κοινωνικό μυθιστόρημα που στηλιτεύει τις ΗΠΑ μακριά από τα φώτα, εκεί όπου ακόμα υπάρχουν στίγματα διακρίσεων.