Παιχνίδια κατασκοπείας και θανάτου

Ο Νοτιοαφρικανός Πίτερ Τεμπλ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και πολυβραβευμένους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Στο βιβλίο του «Στη Διαβολεμένη Μέρα» παίζει με θέματα κατασκοπείας και ατελείωτου ανθρωποκυνηγητού σε ρυθμούς καταιγιστικούς.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Νίμαντ, πρώην στρατιώτης που τώρα εργάζεται ως σωματοφύλακας, γίνεται μάρτυρας μιας διπλής δολοφονίας και κάτοχος μιας κασέτας που δείχνει τον αφανισμό ενός χωριού στην Αφρική από Αμερικανούς στρατιώτες. Φεύγει από τη χώρα του και ταξιδεύει στο Λονδίνο, όπου προσπαθεί να πουλήσει την κασέτα στην Κάρολαϊν Ουίσαρτ, μια φιλόδοξη δημοσιογράφο. Κάποιοι, όμως, τους παρακολουθούν και προσπαθούν να τον σκοτώσουν. Καταφέρνει να διαφύγει χάρη στη βοήθεια της Τζες, μιας κοπέλας που δεν είχε δει ποτέ πριν στη ζωή του. Παράλληλα, στο Αμβούργο, ο Τζον Άνσελμ, πρώην δημοσιογράφος, εργάζεται σε μια εταιρεία παρακολουθήσεων και προσπαθεί να ξεπεράσει τα τραύματα που του δημιούργησε η απαγωγή του πριν κάποια χρόνια στη Βυρητό. Όταν κάποιοι του ζητούν να εντοπίσει τον Νίμαντ και μαθαίνει για το περιεχόμενο της κασέτας, συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πια να διαχειρίζεται παθητικά πληροφορίες που απειλούν τη ζωή κάποιου άλλου. Η συμμαχία του με την Κάρολαϊν ίσως να σώσει τη ζωή του Νίμαντ και της Τζες. Αν προλάβουν…

Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από σύντομα κεφάλαια και με κινηματογραφικής ταχύτητας ρυθμούς. Πλοκάμια του κατασκοπευτικού κόσμου, που εκτείνονται από το Γιοχάνεσμπουργκ στο Λονδίνο και από τη Γερμανία στην Αμερική, δημιουργούν ένα θανατηφόρο κλοιό γύρω από τους τρεις πρωταγωνιστές που είναι σίγουρα αντιήρωες. Καμία από τις πράξεις τους δεν χαρακτηρίζεται από αλτρουιστικά στοιχεία, έχουν όλοι τους σκοτεινό, αν όχι βρώμικο, παρελθόν και όταν αποφασίζουν να κάνουν μια καλή πράξη πρέπει να πληρώσουν ακριβό τίμημα.

Ο Τεμπλ γράφει ένα πολύπλοκο, αλλά απόλυτα ενδιαφέρον κατασκοπευτικό μυθιστόρημα. Αν και αρχικά επικρατεί το πεσιμιστικό στοιχείο, καθώς όλοι οι χαρακτήρες έχουν αντικρίσει μόνο το σκοτεινό πρόσωπο της πραγματικότητας, στη συνέχεια ο συγγραφέας επιλέγει να δώσει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία που, μαζί με το καυστικό χιούμορ των χαρακτήρων, δίνουν μια τελική νότα αισιοδοξίας στο ζοφερό περιβάλλον που περιγράφει. Σκληρά λόγια, σκληρές πράξεις σε ένα σκληρό κόσμο.