Μια σπίθα αρκεί

Όταν ήταν δώδεκα χρονών η Χλόη, ο μπαμπάς της καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία του κατά συρροή δολοφόνου. Η Χλόη έζησε μια φρικτή εφηβεία και ενηλικίωση. Τώρα, λίγο πριν από την «επέτειο» των είκοσι χρόνων από τα τραγικά εκείνα γεγονότα –έξι νεαρά κορίτσια είχαν δολοφονηθεί  στη μικρή πόλη της Λουιζιάνα– για μια ακόμη φορά αρχίζουν να αγνοούνται έφηβες. Σύμπτωση ή μήπως κάποιος μιμητής; Και για ποιον λόγο η Χλόη βρίσκεται παρά τη θέλησή της στο κέντρο των γεγονότων;

Όσο οι σελίδες του Σπίθα στο σκοτάδι γυρνούν και η Χλόη με σύμμαχο έναν δημοσιογράφο των New York Times, που θέλει να γράψει ένα άρθρο για τον μπαμπά της, «συλλέγει» πληροφορίες και στοιχεία, τόσο η υπόθεση σκοτεινιάζει. Όλα δείχνουν να οδηγούν προς μία κατεύθυνση, ανατριχιαστική, μόνο που… Κι έπειτα οδηγούν προς κάπου αλλού. Μήπως συμβαίνει κάτι διαφορετικό; Εξάλλου, οι ανατροπές δεν αργούν και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Με αφήγηση πρωτοπρόσωπη και γοργό ρυθμό, βήμα βήμα ξετυλίγεται με μαεστρία η ιστορία. Με αφετηρία το σήμερα, αυτό είναι το παρόν του μυθιστορήματος, και μέσω συνειδησιακής ροής σε κάθε κεφάλαιο, παρελθόν και παρόν μπλέκονται μεταξύ τους, χωρίς, ωστόσο, να μπερδεύουν τον αναγνώστη. Αντιθέτως, αποκαλύπτουν το πρώτο, φωτίζοντας σφαιρικά την υπόθεση των δολοφονιών και «βοηθώντας» να μπουν τα κομμάτια του παζλ στη σωστή τους θέση.

Το σήμερα με το τότε μοιάζει να έχει ανατριχιαστικά πολλές ομοιότητες, στο μυαλό της Χλόης τουλάχιστον. Κάτι που τη γυρίζει πίσω, σε επώδυνες αναμνήσεις, τις οποίες παλεύει είκοσι χρόνια να ξεχάσει. Αυτές όμως ξεπηδούν συνεχώς μπροστά της, μεταφέροντας τους αναγνώστες στο παρελθόν της ίδιας, του αδερφού της, της μητέρας τους. Αλήθεια, τι είναι πραγματικό και τι της φαντασίας;

Ένα βιβλίο, επίσης, γεμάτο αντιθέσεις – το παρελθόν σε σχέση με το σήμερα. Οι ήρωες προσπαθούν να αποβάλουν το προβληματικό χθες τους και να ζήσουν στο σήμερα με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Η Stacy Willingham, ωστόσο, δεν αρκείται στην απλή αφήγηση της ιστορίας, εισχωρεί στα άδυτα της ψυχής της ηρωίδας της, ψυχογραφώντας τη λεπτομερώς.

Εξάλλου, μια σπίθα στο σκοτάδι αρκεί για να αρχίσουν όλα πάλι από την αρχή…