Επιστροφή στην αρχή

Σάμιουελ Μπιορκ είναι το ψευδώνυμο του Νορβηγού μυθιστοριογράφου, θεατρικού συγγραφέα, εικαστικού και τραγουδοποιού Φρούντε Σάνερ Έιεν (Frode Sander Oien). Ο Έιεν, γεννημένος το 1969, έγραψε το πρώτο του θεατρικό όταν ήταν είκοσι δύο ετών και στη συνέχεια δημοσίευσε δύο μυθιστορήματα – “Pepsi Love” (2001) και “Σπιντ για πρωινό” (2009)- που εγκωμιάστηκαν από τους κριτικούς. Αυτοδίδακτος και αδιάφορος προς τα ΜΜΕ, ο Έιεν έχει επίσης εκδώσει άλλα πέντε θεατρικά έργα, έχει βγάλει έξι μουσικά άλμπουμ, ενώ έχει κάνει και πολλές εκθέσεις σε γκαλερί. Ζει στο Όσλο, μεταφράζοντας, μεταξύ των άλλων, Σαίξπηρ. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από το βιβλίο του «Παγωμένος άγγελος» (Διόπτρα, 2015).

Δύο αγόρια βρίσκονται νεκρά σ’ ένα χωράφι στη Σουηδία. Οι δυο δολοφονίες έχουν τελεστεί μ’ έναν τρόπο τελετουργικό, τα δυο παιδιά κείτονται νεκρά και ανάμεσά τους βρίσκεται ένας σκοτωμένος λαγός. Είναι το 1993 και με τα τεχνικά μέσα που διαθέτει η αστυνομία δεν μπορεί να ανακαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου

Έπειτα από οκτώ χρόνια δυο παρόμοιες δολοφονίες συγκλονίζουν τη Νορβηγία. Δυο αγόρια βρίσκονται νεκρά σε αντίστοιχες θέσεις, όπως και στο παλιό έγκλημα, όμως μεταξύ τους βρίσκεται μια νεκρή αλεπού. Ο Χόλγκερ Μουνκ, επικεφαλής της Μονάδας Εξιχνίασης Ανθρωποκτονιών, και η ομάδα του ξεκινούν τις έρευνες με τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Στην ομάδα του Μουνκ προστίθεται και η Μία Κρούγκερ, φοιτήτρια ακόμα στη Σχολή Αστυνομίας, με εξαιρετικές επιδόσεις και την ικανότητα να σκέφτεται έξω από τα συνηθισμένα. Η Μία, αν και χαρούμενη για την πρόσληψή της στο τμήμα του Κρούγκερ, δεν μπορεί να σταματήσει να ψάχνει την αδερφή της που έχει χαθεί στους δρόμους του Όσλο, βυθισμένη στον κόσμο των ναρκωτικών.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης εκτυλίσσεται απελπιστικά αργά για τον Μουνκ και την ομάδα, σε σημείο που η υπόσταση του τμήματος να απειλείται. Η Μία αναζητεί στις φωτογραφίες τα στοιχεία εκείνα που θα την οδηγήσουν στο ξετύλιγμα του μίτου. Και καθώς ο χρόνος περνά, τόσο το σκοτάδι τυλίγεται γύρω από τους ήρωες αγκιστρώνοντάς τους στον ομιχλώδη κυκεώνα του ερέβους.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί ένα prequel προηγούμενων μυθιστορημάτων του Μπιορκ με πρωταγωνιστές τον Μουνκ και την Κρούγκερ. Δομείται σε εννέα μέρη, όπου κάθε μέρος αποτελείται από κεφάλαια. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, ενώ οι διάλογοι είναι λειτουργικοί και ρεαλιστικοί. Αξιοσημείωτο είναι ότι κυρίως στο πρώτο μισό του βιβλίου ο Μπιορκ ορισμένες φορές αποτυπώνει με πλάγιο λόγο ως σκέψεις των χαρακτήρων, πράγματα που έχουν συμβεί, δίνοντας έναν πιο έντονο τόνο στην αφήγηση. Στην εξέλιξη της ιστορίας ο συγγραφέας δίνει μεγαλύτερη έκταση στην προσωπική ζωή της Μία, εν συγκρίσει με αυτήν του Χόλγκερ, φέρνοντάς την στο προσκήνιο έναντι του συμπρωταγωνιστή της.

Τα βιβλία του Σάμιουελ Μπιορκ διαθέτουν μια υποδόρια σκοτεινότητα που πηγάζει από τα ενδότερα της ανθρώπινης ψυχής, αποτυπώνοντας με παγερό και σταθερό ύφος τον αποτροπιασμό των ανθρώπινων πράξεων.