Σκληρό καλοκαίρι

Στη βόρεια Σουηδία, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, βρίσκεται η πόλη Χαπαράντα. Κάπου κάπου, λύκοι κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή. Μόνο που αυτή τη φορά εντοπίζονται νεκροί, δηλητηριασμένοι˙ μια λύκαινα και το μικρό της. Και μετά τη νεκροψία από την αρμόδια υπηρεσία, τα πράγματα σκουραίνουν, καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι λύκοι είχαν καταναλώσει ανθρώπινο κρέας. Η σουηδική αστυνομία και η Χάνα Βέστερ βρίσκονται επί ποδός. Αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται καυτό και εξαιρετικά δύσκολο.

Όσο οι μέρες περνούν, όσο οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο –εντωμεταξύ ένα πτώμα, αυτό το οποίο έφαγαν οι λύκοι, έχει βρεθεί στο δάσος και, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για δολοφονία– για κάθε νέα μέρα υπάρχει πάντα ένα κεφάλαιο αφιερωμένο σε κάθε ξημέρωμα της πόλης˙ μιλώντας γενικά, με λυρικό τρόπο, με αφηρημένο ύφος, οι κάτοικοί της ξυπνούν και μαζί ξυπνά και η ίδια η πόλη. Έπειτα η αφήγηση επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα κάθε φορά και το κεφάλαιο κλείνει με προϊδεασμό – σχετικά με ό,τι «κακό» πρόκειται να φέρει η νέα μέρα.

Σύντομα, η αστυνομία θα συνδέσει τη δολοφονία αυτή με ένα μακελειό –δοσοληψία που στράβωσε– που συνέβη λίγο καιρό πριν στη Φινλανδία, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί πλέον αναζητούν μια τεράστια ποσότητα αμφεταμίνης και ένα υπέρογκο ποσό χρημάτων, τα οποία έκαναν φτερά έπειτα από το μακελειό. Παράλληλα, όμως, τα παραπάνω αναζητά και ο Άρχοντας των ναρκωτικών, ο οποίος στέλνει επιτόπου το καλύτερα εκπαιδευμένο άτομο, μια αδίστακτη νεαρή, ονόματι Κάτια.

Η δράση διαδραματίζεται σε αρκετά διαφορετικά μέτωπα, με διαφορετικούς χαρακτήρες που δρουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και υπό διαφορετικές συνθήκες, εκ πρώτης όψεως ασύνδετα μεταξύ τους. Στην πορεία όμως όλα συγκλίνουν και η εικόνα γίνεται μία. Τότε είναι που οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Και οι ανατροπές επίσης. Ένα ανελέητο κυνηγητό προς όλες τις κατευθύνσεις έχει ξεκινήσει, όλοι έχουν βάλει σκοπό να πάρουν αυτό που θέλουν: η Κάτια να πάρει πίσω τα χρήματα και τα ναρκωτικά και να σκοτώσει όποιον τα έκλεψε, η αστυνομία να βρει τα παραπάνω και να συλλάβει τον «κλέφτη» και δολοφόνο.

Με την αγωνία και την ταχυπαλμία να εντείνονται, η κορύφωση δεν αργεί να έρθει. Το κρεσέντο βρίσκεται προ των πυλών, μία λέξη, δύο λέξεις, τρεις… και πφφφ!

Στους χαρακτήρες του βιβλίου Σκληρό καλοκαίρι υπερτερούν οι γυναίκες. Η Χάνα Βέστερ, αστυνομικός, και η Κάτια, ψυχρή εκτελέστρια, ενώ γύρω τους συναθροίζονται άντρες που όμως έχουν δευτερεύοντα ρόλο, αν και αρκετά καθοριστικό στην πλοκή και την εξέλιξη του μύθου, βρίσκονται εκεί μόνο για να εξυπηρετούν. Ενδιαφέρον δε, είναι ότι οι ήρωες ακτινογραφούνται. Ο Hans Rosenfeldt εισχωρεί στα βάθη της ψυχής και του είναι τους, δίνοντας λεπτομερείς περιγραφές τους παρελθόντος τους, αιτιολογώντας με τον τρόπο αυτό τη σημερινή συμπεριφορά τους, τον χαρακτήρα τους, το ποιοι είναι ουσιαστικά. Στα συν, η τεχνική της συνειδησιακής ροής, χάρη στην οποία οι αναγνώστες μεταφέρονται στο παρελθόν των ηρώων, μαθαίνουν τα μυστικά τους, ανακαλύπτουν τους σκελετούς που τους κατατρώνε τα σωθικά.

Ένα αστυνομικό θρίλερ εξαιρετικά καλογραμμένο, τρομαχτικό, συναρπαστικό. Σκληρό καλοκαίρι όνομα και πράγμα.