Στο μυαλό του Pablo Picasso

Κάθε πίνακας είναι μια στάλα

από το αίμα μου

Picasso

”Ζωγραφίζω τα πράγματα όπως τα σκέφτομαι και όχι όπως τα βλέπω”. Αυτή είναι η φράση-κλειδί για το έργο του τελευταίου μεγάλου ζωγράφου του εικοστού αιώνα, του Pablo Picasso, που μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου αποκωδικοποιεί την καλλιτεχνική του οπτική, αλλά μιλάει επίσης για τον έρωτα και την πολιτική ενταγμένα πάντα μέσα στην τέχνη του.

Ευτυχώς για τον αναγνώστη που θέλει να ακολουθήσει τη σκέψη του Picasso, δεν πρόκειται για ένα στρυφνό, θεωρητικό κείμενο -άλλωστε ο ίδιος υπήρξε άνθρωπος της δράσης και όχι θεωρητικός-, αλλά για αποσπάσματα από συνεντεύξεις και συνομιλίες με φίλους του, διαλεγμένα επιμελώς από τον Δρ. Ε. Καρτάκη και χωρισμένα σε θεματικά κεφάλαια, γεγονός που κάνει το κείμενο ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο – αρκεί ν’ αγαπά κάποιος την τέχνη.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύεται ένα φωτεινό, κοφτερό μυαλό που αναζητά όχι απλώς το καινούριο αλλά την ανατροπή σε όλα όσα είναι γνωστά και δεδομένα, ενώ παράλληλα διαλύεται η λανθασμένη αντίληψη για το έργο του που τον θεωρεί αφηρημένο ζωγράφο: αν και η ζωγραφική του υπήρξε ακατανόητη για μια μεγάλη μερίδα του κοινού -ειδικά η περίοδος του κυβισμού-, η έμπνευσή του βρίσκεται στέρεα ριζωμένη στην πραγματικότητα, φιλτραρισμένη μέσα από τη δική του οπτική. Με αφορμή ένα ρόδι, ένα γυμνό σώμα, μια καρέκλα, ακόμα και μια κατσαρόλα, αφηγείται μια ιστορία ή πιο σωστά, όπως λέει ο ίδιος, δημιουργεί μια παραβολή που περικλείει τις σκέψεις του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Ο λόγος του Picasso, που αποδίδουν άριστα οι μεταφραστές, είναι χειμαρρώδης, συχνά ποιητικός (άλλωστε ήταν και ποιητής), κάποτε και προκλητικός, ενώ διακρίνεται από ένα ιδιαίτερης ποιότητας χιούμορ που αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά του ”ιερού τέρατος” της ζωγραφικής. Η προσεγμένη έκδοση συμπληρώνεται με τη βιογραφία του καθώς και με αρκετά έργα του, δίνοντας το έναυσμα στον αναγνώστη να εντρυφήσει περαιτέρω στην καλλιτεχνική του δημιουργία. Εν κατακλείδι, ένα βιβλίο που όχι μόνο θα σας βάλει στο μυαλό του Pablo Picasso, αλλά και θα το απολαύσετε επίσης μέχρι τέλους.