Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Μια διαφορετική περιπέτεια ξεκινά

Οι διακοπές στο βουνό φαντάζουν κάτι σαν εφιάλτης για την οικογένεια του Κωστή και της Διαμαντίας. Χίλιες φορές προτιμούν τη θάλασσα, τις παραλίες και τις βουτιές. Η απόφαση όμως έχει παρθεί και τίποτα δεν μπορεί να την αλλάξει. Φέτος θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι των θείων τους στο βουνό. Έτσι μπαίνουν στο βυσσινί Ρενό τους και το πολύωρο ταξίδι ξεκινά. «Ουφ, βαρετό!»

Με το που θα βρεθούν όμως στο χωριατόσπιτο των θείων τους και θα γνωριστούν με τη Σιλουανή, την ξαδέρφη τους, κάτι μέσα τους θα αλλάξει. Σύντομα το κινητό της Διαμαντίας και το τάμπλετ του Κωστή θα ξεχαστούν στο συρτάρι και με ξεναγό τη Σιλουανή θα βουτήξουν στον μπλε καταρράκτη, θα μάθουν τη συγκλονιστική ιστορία του Σώκου, θα διαβούν τη σπηλιά που αναπνέει, θα δοκιμαστούν στον στοιχειωμένο νερόμυλο, θα αντικρίσουν το χρυσάφι στις ρίζες τις αρχαίας βελανιδιάς και πολλά άλλα. Κάθε τους μέρα θα είναι και μία νέα περιπέτεια, που θα την περιμένουν με ανυπομονησία.

Κάθε κεφάλαιο της «Σιλουανής» καλύπτει και μία ημέρα των καλοκαιρινών διακοπών των παιδιών. Ενώ κάθε βράδυ, στο κλείσιμο του εκάστοτε κεφαλαίου, τα τρία παιδιά ονειρεύονται ό,τι «μαγικό» ανακάλυψαν μέσα στη μέρα μαζί με κάτι έξτρα, σαν επιπλέον στοιχείο, που οδηγεί και προετοιμάζει τους αναγνώστες για τη νέα μέρα που ξημερώνει, και τη νέα περιπέτεια.

Η «Σιλουανή» είναι το πρώτο μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους του συγγραφέα και δασκάλου Θοδωρή Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα ξεκίνησαν από ένα γράμμα που του έδωσε η μαθήτριά του Σιλουανή την τελευταία της μέρα στο Δημοτικό. «Αυτό, κύριε, είναι για σας», του είπε κοιτώντας τον ίσια στα μάτια. Αφού ο συγγραφέας το διάβασε αμέτρητες φορές, άρχισε να τριγυρνά στα βουνά γύρω από την Έδεσσα και την Παναγίτσα, ψάχνοντας για απαντήσεις σ’ αυτές τις υπέροχες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά όποτε αποτυπώνουν τις σκέψεις τους στο χαρτί.

Έτσι γεννήθηκε η ιστορία της «Σιλουανής» και αποτυπώθηκε σε μία υπέροχη έκδοση με απίθανη εικονογράφηση και προσεγμένο λόγο. Ένα μυθιστόρημα που καλεί τους νεαρούς αναγνώστες να εξερευνήσουν τη μαγεία ενός άλλου τρόπου ζωής και να έρθουν κοντά στη φύση. Μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους.