Όταν οι ήρωες των Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Μορίς Λεμπλάν ήταν μικροί

Πολύ πριν γίνει ένα από τα πρόσωπα στις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς», η Αϊρίν Άντλερ ήταν ένα έξυπνο, περίεργο και ατίθασο δωδεκάχρονο κορίτσι. Αγαπούσε πολύ το γράψιμο κι έτσι αποφάσισε να διηγηθεί σε μια σειρά από βιβλία τα απίστευτα μυστήρια που έλυσε μαζί με τους φίλους της Σέρλοκ Χολμς και Αρσέν Λουπέν.

Τα βιβλία αυτά, με γενικό τίτλο «Σέρλοκ, Λουπέν κι εγώ», που απευθύνονται σε παιδιά από 9 ετών και πάνω, αλλά διαβάζονται άνετα από τους λάτρεις της περιπέτειας, του μυστηρίου και της εξιχνίασης εγκλημάτων κάθε ηλικίας, εντάχθηκαν πρόσφατα στη σειρά της παιδικής λογοτεχνίας του Μίνωα και αφηγούνται την παιδική ηλικία των ηρώων των Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Μορίς Λεμπλάν.

Η πρώτη περιπέτεια των παιδιών, με υπότιτλο «Το τρίο της μαύρης ντάμας», εκτυλίσσεται στο Σεν Μαλό, ένα παραθαλάσσιο χωριό της Νορμανδίας, το καλοκαίρι του 1870. Τότε είναι που ο Σέρλοκ Χολμς, ο Αρσέν Λουπέν και η Αϊρίν Άντλερ συναντιούνται για πρώτη φορά. Θα έκαναν και οι τρεις τις διακοπές τους, αλλά η τύχη είχε άλλα σχέδια για κείνους. Από τη μια στιγμή στην άλλη, τα παιδιά βρίσκονται μπλεγμένα σε μια εγκληματική δίνη: ένα περιδέραιο με διαμάντια εξαφανίζεται, ένας νεκρός άντρας εντοπίζεται στην παραλία και μια σκοτεινή φιγούρα εμφανίζεται και εξαφανίζεται στις στέγες της πόλης. Και ενώ η αστυνομία ψάχνει στο σκοτάδι, οι τρεις φίλοι αναλαμβάνουν να λύσουν την υπόθεση.

Και οι αναγνώστες βυθίζονται σε μια περιπέτεια μυστηρίου και αγωνίας που κόβει την ανάσα. Θα φέρουν εις πέρας με επιτυχία την αποστολή τους οι τρεις φίλοι;

Τρία ξεχωριστά παιδιά, τρεις αχώριστοι φίλοι. Τρία μυαλά που θα σημαδέψουν την ιστορία του εγκλήματος. Μια σειρά από περιπέτειες στην κόψη του ξυραφιού.

Η σκληρόδετη έκδοση του βιβλίου είναι ιδιαίτερα καλαίσθητη, οι σελίδες του αποπνέουν μυρωδιά μυστηρίου, ενώ περιέχει μια εξαιρετική και πλούσια εικονογράφηση, κάτι που ζωντανεύει την ιστορία. Η εξαιρετική μετάφραση ανήκει στην Ελένη Τουλούπη.