Eικονογράφηση: Nτανιέλα Σταματιάδη

Εύκολα χάνεται κανείς στην πληθώρα των χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και παιδικών βιβλίων που κυκλοφορούν αυτή την εποχή. Οι βιαστικοί θα διαλέξουν ένα βιβλίο γνωστού συγγραφέα ή/και γνωστού εικονογράφου και εκδοτικού οίκου. Μ’ ένα ξεφύλλισμα όμως του βιβλίου της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρίας Μιχαλούδη-Αγγελή, ο αναγνώστης θα καταλάβει αμέσως ότι έχει να κάνει με μια δροσερή ιστορία γεμάτη χιούμορ, φρεσκάδα και τρυφερότητα.

Ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζεται για τη μεγάλη εξόρμηση της διανομής των δώρων. Όλα είναι έτοιμα, αλλά έχει φτάσει η στιγμή να διαβάσει τα χιλιάδες γράμματα των παιδιών που του αποστέλλονται από όλη τη γη. Προτιμά να τελειώνει πρώτα με τα δύσκολα Να πιει το πικρό ποτήρι – κι αυτό δεν είναι άλλο από τα γράμματα των παιδιών που δεν πιστεύουν στον Αϊ-Βασίλη. Ο Τόμας από τη Νέα Υόρκη σε ένα αναιδέστατο γράμμα, που λέει ότι κάνει ότι πιστεύει για χάρη της μαμάς του, του ζητά ένα video game. Για την ακρίβεια γράφει: «Και που ‘σε Άγιος! Πιάσε κε κανένα κενούριο video game όπος έρχεσε! Χε χε χε!». Μπαρούτι ο Άγιος. Αμ η Λίζα από το Λονδίνο; Όχι μόνο κοροϊδεύει την κοιλιά του, αλλά έχει το θράσος να γράφει στον δήθεν Άγιο για να διαβάσουν το γράμμα οι γονείς της και να της πάρουν Μπάρμπι με ροζ σπιτάκι. Ο Τσε Τουν από το Χονγκ Κονγκ τον γελοιοποιεί με ένα κόμικς, ενώ ο Κρις φρομ Γκρις, ο έλληνας Χρίστος δηλαδή, αρκείται σε ένα «φτου!» Σύντομος και περιεκτικός. Ο Αϊ Βασίλης είναι ήδη ράκος. Ψυχικά κουρέλι, οργισμένος με την έλλειψη πίστης εκ μέρους των παιδιών, κατεβάζει μέντες για να του κόψουν την όρεξη και να τον κατευνάσουν. Μετά από ένα δυο ακόμη, εξίσου ισοπεδωτικά για την υπόστασή του, γράμματα ο Άγιος εκρήγνυται. «Ε, ας μείνουν λοιπόν χωρίς δώρα τα παλιόπαιδα, τα κακομαθημένα, τα, τα τα…». Τα ξωτικά του βασιλείου δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αναταραχή μεγάλη επικρατεί στο ουράνιο χωριό. Τι θα συμβεί; Θα αναλάβει και φέτος το ταξίδι της διανομής των δώρων ή θα πεισμώσει και θα τιμωρήσει τα παιδιά ο ευτραφής και καλοκάγαθος (σε γενικές γραμμές) Άγιος;

Με διακριτική ειρωνεία και χιούμορ η συγγραφέας αποδίδει και κριτικάρει την απληστία των παιδιών. Η μόνη τους πίστη είναι πια στα υλικά αγαθά, τα οποία επιθυμούν μάλιστα να τα αποκτήσουν και χωρίς κόπο. Η ευγένεια, η χαρά της προσφοράς, η υπομονή, η αγάπη που υπομένει απουσιάζουν πλήρως από τα σημερινά κακομαθημένα διαβολάκια. Πραγματικά, αν σκεφτεί κανείς ότι στο ναό των μεγάλων παιγνιδοπωλείων τα παιδιά προσκυνάν και βγαίνουν φορτωμένα δεκάδες δώρα που θα χρησιμοποιηθούν λίγο και σύντομα θα καταλήξουν στα αζήτητα, η ιστορία αυτή είναι επίκαιρη, πρωτότυπη και τολμηρή. Γιατί ποιος τολμά να στεναχωρήσει τα παιδιά, χρονιάρες μέρες; Τις ενοχές μας που δεν έχουμε χρόνο να μοιραστούμε μαζί τους στην καθημερινότητα τις κατευνάζουμε αγοράζοντας δώρα και ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες τους. Ποιο νόημα, λοιπόν, μπορεί να έχει ένα δώρο από τον Άγιο Βασίλη; Είναι στο χέρι των ίδιων των παιδιών, λέει η ιστορία, να δώσουν πάλι ένα φρέσκο νόημα στην έννοια του δώρου. Λίγη πίστη σε αξίες και στο θαύμα που γεννιέται από μια μεγάλη καρδιά, σαν αυτή του Άγιου Βασίλη και το αληθινό δώρο μας περιμένει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Και να είστε σίγουροι ότι δε θα είναι αγορασμένο από το Jumbo!

Οι ζωγραφιές είναι απολαυστικές και «χορταστικές». Ακολουθούν τις ψυχικές διαθέσεις του Άγιου Βασίλη και μας κάνουν να θέλουμε επειγόντως να πάμε να του δώσουμε ένα φιλί παρηγοριάς.

H Mαρία Μιχαλούδη-Αγγελή είναι δικηγόρος, αρθρογραφεί στον Τύπο, ασχολείται με το παιδικό θέατρο και κάνει τα πρώτα της βήματα στην παιδική λογοτεχνία. Η Ντανιέλα Σταματιάδη είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων από το 2000 και έχει στο ενεργητικό της σημαντικές δουλειές.