«Quandoque bonus dormitat Homerus». Ακόμα κι ο καλός Όμηρος νυστάζει. (Ακόμα και ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης έχει τις αδυναμίες του, σελ. 83)

Ο δημοφιλής Ιταλός δημοσιογράφος, μάγειρας, σεναριογράφος και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Sandrone Dazieri (Σαντρόνε Ντατσιέρι) γεννήθηκε στην Κρεμόνα το 1964. Αφού εγκατέλειψε τη δεκαετή καριέρα του ως σεφ, εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο όπου συμμετείχε ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και στα διοικητικά κέντρα πολλών κοινωνικών κινημάτων. Το 1999 γνώρισε τη συγγραφική επιτυχία με το πρώτο βιβλίο της θρίλερ σειράς μπεστ σέλερ Attenti al gorilla (Watch Out For The Gorilla). Έχει συγγράψει ακόμα, ένα παιδικό μυθιστόρημα, σενάρια για κόμικ, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και πολλά διηγήματα. Το 2004 ίδρυσε με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Γκαμπριέλε Σαλβατόρες τον εκδοτικό οίκο Colorado Noir. Κυκλοφορούν ακόμη στα ελληνικά τα υπόλοιπα δύο βιβλία της εν λόγω επιτυχημένης τριλογίας Σκότωσε τον Πατέρα (2017) και Ο άγγελος (2020).

Η φοβερή χιονοθύελλα που έπληξε την κοινότητα Μετζανόττε και τα υπόλοιπα χωριουδάκια της περιφέρειας των Μάρκε, ανάμεσα στην οροσειρά Σιμπιλλίνι και στις απόκρημνες πλαγιές του Κόνερο, στην καρδιά της Ιταλίας, επιτέλους κόπασε. Σε ένα από αυτά τα χωριά, σε μια παλιά αγροικία μένει τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες η τριανταπεντάχρονη, πρασινομάτα Κολόμπα Καζέλλι γνωστή και ως «ηρωίδα της Βενετίας». Αστυνομική υποδιευθύντρια εν αποστρατεία, έχει εγκαταλείψει πια τη Ρώμη μετά τα γεγονότα της σφαγής στη Βενετία, από τότε που ένας άγνωστος (Λέο Μπονακκόρσο) της είχε χώσει ένα μαχαίρι στα σωθικά και είχε απαγάγει έναν από τους ελάχιστους φίλους της, τον Ντάντε Τόρρε. Στην αποθήκη της θα βρει τον δεκαεννιάχρονο αυτιστικό Τομάζο (Τόμμυ) Μελάς (ελληνικό επώνυμο) βουτηγμένο στα αίματα, που δεν είναι δικά του, αλλά της σφαγιασμένης οικογένειάς του. Σε ένα βραχιολάκι που βρίσκει πάνω του, είναι γραμμένο ότι μένει στο γειτονικό Μοντενίγκρο. Καθώς τον πηγαίνει σπίτι του, θα γνωρίσει τον ανθυπασπιστή Λούπο, διοικητή του σταθμού του Πόρτικο. Η μητέρα του Τόμμυ καταγόταν από το Τορίνο και την έλεγαν Τερέζα, κι ο Τόμμυ είναι παιδί από τον πρώτο της γάμο. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Τόμμυ ήταν πέντε χρονών. Ο πατριός του λεγόταν Αριστείδης Μελάς και ήταν Έλληνας. Η Κολόμπα άθελά της συμμετέχει στην έρευνα για να ανακαλύψει αν ο Τόμμυ είναι ο δολοφόνος της οικογένειάς του ή ο μοναδικός επιζών του μακελειού. Κατά τη διάρκεια των δύσκολων συζητήσεων με τον Τόμμυ και των αντιδράσεών του, οι μνήμες της την ταξιδεύουν τρία χρόνια πίσω, σε μια υπόθεση που είχε αναλάβει στη Ρώμη, όταν ο Ντάντε κι άλλοι νέοι ήταν υποχείρια του κατά συρροή δολοφόνου και απαγωγέα, του αποκαλούμενου Πατέρα ή Άντρα της Σιταποθήκης, τον οποίο η ίδια είχε σκοτώσει.

Το σκοτεινό και γεμάτο σασπένς αστυνομικό μυθιστόρημα διακρίνεται σε τέσσερα μέρη, το καθένα από τα οποία υποδιαιρείται σε αρκετά κεφάλαια διευκολύνοντας την αναγνωστική ροή, τον επίλογο, τις ευχαριστίες του συγγραφέα και ηλεκτρονική βιβλιογραφία για περαιτέρω πληροφορίες και εμβάθυνση του αναγνωστικού κοινού σε σημαντικά θέματα που θίγονται στο έργο. Μέσω της γνωστής εξαιρετικής γραφής και της δεινής ικανότητας του συγγραφέα στην οικοδόμηση χαρακτήρων, οι ενδιαφέρουσες, μεμονωμένες πτυχές των ηρώων αναπτύσσονται συνεχώς με τις οξυδερκείς ερευνητικές ικανότητες και τις ευερέθιστες προσωπικότητές τους, και η έρευνά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πλοκής είναι ενδελεχής, πολυεπίπεδη και σχολαστική. Η αφηγηματική ροή βρίθει από σκηνές έντονου συναισθηματικού και ψυχολογικού στρες και αναπάντεχες ανατροπές που θα ξαφνιάσουν τον ανύποπτο αναγνώστη. Η ιστορία δεν αρκείται και δεν αναλώνεται μόνο στην αδικία και στη διαστροφή. Αντιθέτως, πραγματεύεται την έννοια της επιβίωσης, της φιλίας, και τα μακρινά μονοπάτια που είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε, προκειμένου να μάθουμε ποιοι είμαστε, σε έναν κόσμο τόσο σκληρό και μπερδεμένο για τόσους πολλούς, ειδικά για αυτούς που υποφέρουν από κατάθλιψη και ψυχικές ασθένειες.