Η εξουσία του απαγωγέα

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Jack Ketchum, που καθήλωσε το αναγνωστικό κοινό με το υποβλητικό «Το κορίτσι της διπλανής πόρτας», μας προσφέρει ακόμα μια ιστορία συγγενή με το «Κορίτσι» καθ’ ότι ο βασικός άξονας της πλοκής είναι ο ίδιος: η απαγωγή και τα βασανιστήρια.

Η Σάρα πηγαίνει με τον σύντροφό της Γκρεγκ στην κλινική για να κάνει έκτρωση. Το κυοφορούμενο μωρό δεν αποτελεί κάτι ευχάριστο για κανέναν από τους δύο: εκείνη έχει χάσει ένα αγοράκι από πνιγμό, εκείνος είναι παντρεμένος και δεν σκέφτεται ν’ αφήσει την οικογένειά του. Καθώς φτάνουν στην κλινική μια διαδήλωση κατά των εκτρώσεων λαμβάνει χώρα. Δεν μπορούν να προσεγγίσουν περισσότερο την κλινική και η Σάρα κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, ενώ ο Γκρεγκ φεύγει για να βρει θέση να παρκάρει. Όταν μερικά λεπτά αργότερα ο Γκρεγκ φτάνει στην κλινική, ρωτώντας κάθε εργαζόμενο, συνειδητοποιεί ότι η Σάρα δεν μπήκε ποτέ στην κλινική, δεν έφτασε στο προκαθορισμένο ραντεβού.

Η Σάρα βρίσκεται σ’ ένα υπόγειο, κλεισμένη σ’ ένα κουτί. Δεν πρόλαβε να καταλάβει τίποτα, πότε την άρπαξαν, την έβαλαν σ’ ένα αυτοκίνητο, και την οδήγησαν σ’ έναν χώρο που δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Μια αντρική φωνή της ψιθυρίζει ότι η έκτρωση είναι μεγάλη αμαρτία και ότι υπάρχει μια οργάνωση που γνωρίζει τα πάντα για την ίδια. Τον εγκλεισμό στο κουτί διαδέχονται μια σειρά από βασανιστήρια, που φέρνουν τη Σάρα πολλές φορές σε ημιθανή κατάσταση, πάντοτε όμως αφήνοντας ανέγγιχτη την περιοχή της κυοφορίας. Μόνη της συντροφιά μια γάτα που βοηθάει την απαχθείσα να διατηρήσει την πνευματική της ισορροπία.

Ο καιρός περνά και η εγκυμοσύνη της Σάρα προχωρά κανονικά. Η ίδια έχει γίνει μέλος της οικογένειας του ιδιότυπου ζευγαριού που την κρατά αιχμάλωτη. Μόλις γεννήσει πλέον η ζωή της δεν θα έχει κανένα νόημα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνει κάτι πριν να είναι πολύ αργά…

Ο φόβος που προκαλεί ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερο τρομακτικός απ’ οποιονδήποτε φόβο μπορεί να προκαλέσει κάποια απόκοσμη οντότητα. Και ο Ketchum το γνωρίζει καλά και, μάλιστα, αποδεικνύεται σε μετρ του είδους. Το χειριστικό ύφος απέναντι στους χαρακτήρες και μ’ ένα υποδόριο τρόπο και απέναντι στον αναγνώστη, δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, γεμάτη ρεαλισμό, απογυμνώνοντας τη σκοτεινή μορφή της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο λόγος του Ketchum είναι κοφτός, αφήνοντας τις παύσεις και τη σιωπή να δημιουργήσουν το κλίμα που επιθυμεί. Οι χαρακτήρες, ακόμα και οι δευτερεύοντες, είναι τόσο ζωντανοί, σχεδόν ορατοί στα μάτια του αναγνώστη.

Το κείμενο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ η δομή του βιβλίου αποτελείται από κεφάλαια ανάλογα με τον χρόνο που έχει περάσει από την απαγωγή. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ο τρόπος που χειρίζεται ο συγγραφέας την κτητική εξουσία από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και τις εσωτερικές ζυμώσεις του απαχθέντα απέναντι στους εξουσιαστές του, στον εαυτό του, στη ζωή του γενικότερα. Μια μοναδική εμβάθυνση στα σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης οντότητας από τον μετρ Jack Ketchum.

Η εξαιρετική μετάφραση ανήκει στον Νίκο Ρούσσο, ενώ η έκδοση συμπεριλαμβάνει και δύο μικρά διηγήματα του συγγραφέα.