Ένα εναλλακτικό και λαογραφικό graphic novel, για τους λάτρεις του ρεμπέτικου, μας φέρνει ο David Prudhomme. Παρακινημένος από το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και τις συνθήκες που συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί το ρεμπέτικο, θα περπατήσει σε κακόφημες γειτονιές, στις φυλακές, στους τεκέδες και στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, για να συναντήσει μερικές από τις μορφές που έκαναν το ρεμπέτικο γνωστό.

Η ιστορία εξελίσσεται το 1936. Ο δικτάτορας Μεταξάς βρίσκεται στην εξουσία και θα καθορίσει την τύχη του ελληνικού λαού. Τα τραγούδια των ρεμπετών που μιλούν για το παρελθόν, και θυμίζουν τη μεγάλη ήττα του 1922, ενοχλούν. Οι ρεμπέτες ζούσαν τη ζωή του δρόμου, με μια μάγκικη αλητεία, ζούσαν για να τραγουδούν με το μπουζούκι τους, και προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν τη σκληρότητα της ζωής τους με το τραγούδι. Θα κυνηγηθούν ανελέητα και παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα νέο ρεύμα μουσικής.

Ο συγγραφέας πλάθει μια φανταστική ιστορία και περιγράφει μια ημέρα στη ζωή της διάσημης «Τετράδας του Πειραιά». Η κοινωνία ακολουθεί μια πορεία αλλαγής προς το μοντέρνο αλλά στους τεκέδες ζει ακόμα μια άλλη Ελλάδα, άλλης νοοτροπίας.  Οι φίλοι του Μάρκου Βαμβακάρη τον υποδέχονται μετά την αποφυλάκισή του. Ο Σταύρος, ο Μπάτης και ο Αρτέμης θα πάρουν τα όργανα και θα βγουν για σεργιάνι. Με το μπουζούκι οι ρεμπέτες απαριθμούν τα προβλήματα της κοινωνίας, της ζωής που βιώνουν, και προσπαθούν να χτυπήσουν την καταπίεση της εξουσίας και ό,τι ψεύτικο βλέπουν γύρω τους.

Τα ρεμπέτικα συγκρίνονται με το αργεντίνικο ταγκό και τα μπλουζ. Μέσα στον ρυθμό τους κρύβεται ακόμα η βαθιά σχέση Ανατολής και Δύσης, ο πόνος της ξενιτιάς, ο έρωτας, οι τσάρκες και το χιούμορ για τη ζωή. Τα τραγούδια έγραφαν και τραγουδούσαν περιθωριακοί και οι στίχοι τους ενοχλούσαν την εξουσία, προτού κατακτήσουν τα σαλόνια. Όταν ο Μεταξάς κατέλαβε την εξουσία, αποφάσισε ότι ήταν ώρα να συμμορφωθούν στις επιταγές της νέας τάξης πραγμάτων.

Το σχέδιο λιτό και τα χρώματα αναπαράγουν την ατμόσφαιρα των τεκέδων με τη σέπια και την ώχρα, τη μοναξιά των περιθωριακών αυτών και της σκληρής ζωής τους.

Το graphic novel αυτό γραμμένο από έναν ξένο δημιουργό αποτελεί μια ματιά στις συνθήκες εκείνης της εποχής, η οποία γέννησε αυτό το ιδιαίτερο είδος μουσικής, ένα πάντρεμα Ανατολής και Δύσης, μια μουσική του δρόμου, που όμως άγγιζε και αγγίζει ακόμα με τη νοσταλγικότητα της.