Το αριστουργηματικό αυτό έργο των Άλαν Μουρ και Ντέιβ Γκίμπονς, αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία των κόμικς αλλά και της λογοτεχνίας γενικότερα. Πρόκειται για μια αρκετά σκοτεινή και περίπλοκη δημιουργία, με πολλούς συμβολισμούς. Οι δημιουργοί του κέρδισαν το βραβείο Τζακ Κίρμπυ της βιομηχανίας των κόμικς για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα/καλλιτέχνη.

Η ιστορία αφορά μια ομάδα μαχητών του εγκλήματος, τους Watchmen, και μια συνωμοσία για να τους σκοτώσουν και να αμαυρώσουν το όνομά τους. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην Αμερική το 1985, οκτώ χρόνια μετά τη διάλυση της ομάδας, όταν ο Δρ. Μανχάταν (ένα ον σχεδόν θεϊκό και πρώην μέλος των Watchmen) αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Γη. Στη συνέχεια η Ρωσία αρχίζει να κάνει μια σειρά τολμηρών κινήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε πυρηνική σύρραξη. Παράλληλα, ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση, κάποιος έχει ξεκινήσει να σκοτώνει τους συνταξιοδοτημένους πλέον ήρωες της Αμερικής. Μερικοί από αυτούς αρχίζουν μια έρευνα που θα οδηγήσει σε συνταρακτικές αποκαλύψεις και ένα αναπάντεχο τέλος.

Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει ο Άλαν Μουρ είναι ένας κόσμος παρανοϊκός που συνταράσσει τον αναγνώστη. Η ιστορία του είναι ένα μείγμα μυστηρίου και πολιτικού δράματος μιας κοινωνίας που ζει μέσα σε ένα κλίμα φορτισμένο με φόβο, εχθροπραξίες, βία και την απειλή πυρηνικού πολέμου. Οι χαρακτήρες έχουν όλοι μια δόση παράνοιας, που ο Μουρ την απεικονίζει πιστά στις πιο σκοτεινές της εκδοχές. Ακόμα και οι στολές τους λειτουργούν ως συμβολισμοί για την κοινωνία και την πολιτική και ο φόβος για κοινά προβλήματα (έλεγχος όπλων, πυρηνική απειλή, απόδοση δικαιοσύνης) μπλέκεται άριστα με την ικανότητα του Μουρ να θίγει θέματα όπως η ψευδαίσθηση της δύναμης, η αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, η απίστευτη καταρράκωση της απλής λογικής και η δημιουργία μαζικής τρέλας στις μεγαλουπόλεις, δημιουργώντας ένα ψυχογράφημα της κοινωνίας, διαχρονικό, ανθρώπινο και αναπάντεχα επίκαιρο.

Ένα βιβλίο κόμικ ύμνος στην αξία της λογικής και της αναζήτησης της αλήθειας, την οποία οι άνθρωποι μπορούν να πλησιάσουν μόνο όταν γκρεμίσουν τις ψευδαισθήσεις που στηρίζονται πάνω στο φόβο, το εγώ και την απάθεια. Αρκετά κυνικό και δυνατό σε όλα τα επίπεδα που κινείται, είναι σίγουρα ένα βιβλίο κόμικ που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.