Η ψαλμωδία του φόνου

Ο Graham Masterton έγινε ευρέως γνωστός κυρίως από τα βιβλία του στο είδος του τρόμου. Όμως, η παραμονή του στην Ιρλανδία τον ενέπνευσε να γράψει και αστυνομικά μυθιστορήματα. Στο «Πληγωμένοι άγγελοι» πρωταγωνίστρια είναι η αστυνόμος Κέιτι Μαγκουάιρ.

Ένα πτώμα βρίσκεται από δυο ψαράδες να επιπλέει σ’ ένα ποτάμι. Τα άκρα του είναι δεμένα με σύρμα, ενώ έχει ευνουχιστεί. Η Κέιτι Μαγκουάιρ προσπαθεί να συλλέξει όσα στοιχεία μπορεί για τον δολοφονημένο. Πρόκειται για έναν παπά μεγάλης ηλικίας. Κι ενώ οι έρευνες δεν αποδίδουν καρπούς ένα δεύτερο πτώμα, κι αυτή τη φορά παπά, βρίσκεται με σύρμα δεμένο και ευνουχισμένο. Τότε η Κέιτι αναζητά τον μίτο στα υψηλότερα κλιμάκια της τοπικής εκκλησίας, όμως οι πληροφορίες που λαμβάνει δεν βοηθούν δραστικά την έρευνα.

Καθώς η προσωπική ζωή της Κέιτι ταράζεται από την είδηση ότι ο Τζον, ο σύντροφός της, πρέπει να μετακομίσει μόνιμα στις ΗΠΑ, ένα νέο γεγονός θα αποπροσανατολίσει προσωρινά την αστυνόμο. Επιστρέφοντας ένα βράδυ στο σπίτι της, βρίσκει την αδερφή της στο πάτωμα αιμόφυρτη. Νιώθει τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια της, όλες οι πτυχές μοιάζουν δυσοίωνες. Με περίσσια ψυχραιμία η Κέιτι θα σταθεί δίπλα στην αδερφή της που νοσηλεύεται στην εντατική, αλλά και θα επιδιώξει να ανακαλύψει με κάθε τρόπο αυτούς που κρύβονται πίσω από τις δολοφονίες.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Graham Masterton είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και η δομή του είναι χωρισμένη σε κεφάλαια. Εξαιρετική είναι η ατμόσφαιρα του βιβλίου, βοηθούντος του σκηνικού της βρετανικής υπαίθρου, ό,τι πρέπει για αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας χειρίζεται άρτια την ηρωίδα του σε ψυχολογικό επίπεδο, τόσο αναφορικά με την προσωπική της ζωή, όσο και την αστυνομική πτυχή της. Εμβληματικές είναι οι παρομοιώσεις του Masterton, κυρίως στις περιγραφές των σκηνών των δολοφονιών.

Στο θέμα της πλοκής ο συγγραφέας διαχειρίζεται μια ιστορία που μπορεί πλέον να μην είναι τόσο πρωτότυπη, όμως ο τρόπος και το ύφος με τα οποία την παρουσιάζει την καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για το αναγνωστικό κοινό.