Παιχνίδια εξουσίας

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο –που το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνουν άνοιγμα και στο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα– κυκλοφορεί η πρώτη συγγραφική δουλειά του Μιχάλη Καστρινού με τίτλο «Πες μου ποιος είναι ο εχθρός». Ο εκδοτικός οίκος το χαρακτηρίζει ελληνικό νουάρ, αλλά κατά την άποψή μας πρόκειται για ένα ξεκάθαρα πολιτικό-κατασκοπικό μυθιστόρημα.

Σε έναν έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο εντοπίζεται ένας άντρας με ύποπτο διαβατήριο. Ο αξιωματικός υπηρεσίας αναγκάζεται να τον παραδώσει σε ανώτερούς του και να θάψει την αναφορά του. Το ένστικτό του, όμως, του λέει ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Ο έμπιστος σύμβουλος του πρωθυπουργού ενημερώνεται για το συμβάν και αρχίζει να ψάχνει τι ακριβώς συμβαίνει. Μια μικρή μυστική ομάδα δημιουργείται με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών. Όταν αρχίζουν να ερευνούν τα ύποπτα περιστατικά που μέχρι τότε είχαν αγνοηθεί, δεν μπορούν να φανταστούν πόσο βαθιά φτάνει αυτή η συνωμοσία και σε τι μεγάλη περιπέτεια μπορεί να παρασύρει ολόκληρη τη χώρα. Θα προλάβει άραγε η ομάδα να ξεσκεπάσει τους συνωμότες και να περιορίσει την όποια ζημιά έχει ήδη γίνει;

Ο συγγραφέας επιλέγει εύστοχα την αποστασιοποιημένη, τριτοπρόσωπη αφήγηση αλλάζοντας συχνά οπτική γωνία και εστιάζοντας σε διαφορετικούς παίκτες του επικίνδυνου αυτού παιχνιδιού, δημιουργώντας έτσι ένα σύνθετο παζλ που καλείται να λύσει ο αναγνώστης. Μέσα από σύντομα κεφάλαια και με έναν γρήγορο ρυθμό που διατηρείται σε όλο το μυθιστόρημα ξεδιπλώνει μια ιστορία πολιτικής συνωμοσίας, που σίγουρα ηχεί γνώριμη στον αναγνώστη. Δημιουργεί διαφορετικούς χαρακτήρες, απόλυτα πιστευτούς, από τον απόστρατο αξιωματικό που καλείται να λύσει την υπόθεση μέχρι τον νεαρό νομικό που βρέθηκε κατά λάθος στην ομάδα και βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με μια δύσκολη υπόθεση, αλλά και με μια προσωπική κρίση αξιών, όταν συνειδητοποιεί ότι όλα αυτά τα οποία καλείται να εκτελέσει αντιτίθενται σε όσα τόσα χρόνια πίστευε.

Με γρήγορο ρυθμό, καλά δομημένη υπόθεση και ανατροπές που διατηρούνται μέχρι το τέλος, το πρώτο μυθιστόρημα του Μιχάλη Καστρινού είναι ένα αξιόλογο κατασκοπικό μυθιστόρημα, ιδανικό ανάγνωσμα για το καλοκαίρι.