Ποιητής μπορείς μόνο να είσαι, ποτέ να γίνεις

Έρμαν Έσσε

Χαίρομαι πάντοτε όταν φτάνει στα χέρια μου μια ποιητική συλλογή. Οι λόγοι πολλοί: λίγο ο περιορισμός των εκδόσεων ελληνικών τίτλων, λίγο ο παραγκωνισμός της ποίησης, αφού δεν «πουλάει», λίγο ο ρομαντισμός και η αγνότητα του ποιητή που στις ημέρες μας έχει εκλείψει, κάτι η ιδιαιτερότητα που χρειάζεται στο να γράφεις, αλλά και να διαβάζεις ποίηση.

Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, πήρα στα χέρια μου αυτήν την ποιητική συλλογή και ευτυχώς το αποτέλεσμα δεν με διέψευσε. Η «Ομάδα από ποίηση» αποτελείται από επτά πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές, την Αντιγόνη Αθανασιάδου, τη Λένα Καλλέργη, τον Ματθαίο Κοντογιώργη, την Ιουλία Λειβαδίτη, την Πέννυ Μηλιά, την Αγγελική Μητσολίδου και την «δικιά» μας Αγγέλα Γαβρίλη.

Ένα βιβλίο γεμάτο από στίχους που κοιτάζουν νοσταλγικά το παρελθόν, αγωνιούν και γεύονται το παρόν και προσδοκούν με δέος το μέλλον. Ποιήματα γεμάτα φρεσκάδα που ταξιδεύουν στον κόσμο με πεποίθηση οικουμενική, που πηδούν στο χρόνο για να δηλώσουν την ανάγκη της ιστορίας στο σύγχρονο άνθρωπο, που εξωτερικεύουν τα μύχια συναισθήματα για το μεγαλείο του έρωτα, που ενσκήπτουν στην πραγματικότητα για να πατάξουν το ζυγό της καθημερινότητας, που πετάνε στη φύση και ανταποδίδουν το αγκάλιασμά της.

Με γλώσσα απλή και στίχους που παιχνιδίζουν διεγείροντας το ενδιαφέρον, ο αναγνώστης θα βρει στις στροφές των ποιημάτων μερικές από τις κρυφές σκέψεις του, θα αναζητήσει στον κυκεώνα του νου τη δική του ανάγκη για έκφραση, θα αναζωογονήσει την ουσία της αγάπης και, τέλος, θα ταξιδέψει σ’ έναν κόσμο χωρίς όρια και διαφορετικότητα, αλλά και θα νιώσει για μια στιγμή πως ο χρόνος είναι το βοήθημα στη ζωή του, ως νοσταλγία, ως ύπαρξη και ως ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Φυσικά υπάρχουν και κάποιες αδυναμίες στα ποιήματα της συγκεκριμένης συλλογής (κάτι που συμβαίνει σε κάθε λογοτεχνικό έργο), όπως κάποιες νοηματικές αστοχίες ή λεξικές παρατυπίες και υπερβολές, όμως σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν την ιδιαιτερότητα και τα καλογραμμένα, κατά τα λοιπά, κείμενα της «Ομάδας από ποίηση».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο με κείμενα επτά ανθρώπων που παλεύουν να εκφράσουν την αγωνία τους για τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα όνειρά τους για ένα ουσιωδέστερο αύριο και να εκφραστούν για εκείνα που αγκιστρώνουν τη δικιά τους ψυχή, να απαλλαγούν από τα δεσμά των δικών τους φόβων. Η «Ομάδα από ποίηση» ανοίγει τα χαρτιά της στο κοινό προς ένα ταξίδι, που η διαδρομή αυτή καθ’ εαυτή έχει μοναδική σημασία.