O Brandon Sanderson είναι ένας δημοφιλής συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, που έγινε γνωστός με την τριλογία του «Ομιχλογέννητοι» και επιλέχθηκε να ολοκληρώσει τη σειρά «Ο Τροχός του Χρόνου» του Robert Jordan. Ο «Ατσαλόκαρδος» είναι επίσης το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, στην οποία χειρίζεται με πρωτότυπο τρόπο την ιδέα των υπερηρώων.

Σύμφωνα με την υπόθεση, όλα άλλαξαν όταν εμφανίστηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη ένα παράξενο αντικείμενο με κόκκινη λάμψη, που οι άνθρωποι ονόμασαν Όλεθρο. Λίγο αργότερα άρχισαν να αναπτύσσονται σε μερικούς εντυπωσιακές υπερ-δυνάμεις, που μαζί με το αθεράπευτο ελάττωμα της Ύβρης, τους μετέτρεψαν σε εγκληματίες, σε δολοφόνους και τελικά σε δυνάστες της ανθρωπότητας. Αυτοί είναι πλέον γνωστοί ως Επικοί και ο χειρότερος απ’ όλους, ο Ατσαλόκαρδος, έχει επιβάλει την εξουσία του στο Σικάγο.

Ο Ντέιβιντ ήταν ακόμη μικρό αγόρι όταν είδε τον πατέρα του να πεθαίνει από τον Ατσαλόκαρδο κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης σε τράπεζα. Λίγο νωρίτερα όμως είχε δει τον Ατσαλόκαρδο να ματώνει –ένα εκπληκτικό γεγονός– όταν ο πατέρας του τον πυροβόλησε με το υπηρεσιακό όπλο ενός αστυνομικού. Ως μοναδικός επιζών και ο μόνος που κουβαλά μέσα του αυτή την ανάμνηση, ο Ντέιβιντ έχει ορκιστεί εκδίκηση και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη των ιδιοτήτων των Επικών. Έτσι αποφασίζει να βρει τους Τιμωρούς, μια κρυφή επαναστατική ομάδα που επιλέγει και εξοντώνει Επικούς, έναν κάθε φορά, με σκοπό να πλήξει την ηγεμονία τους εναντίον των ανθρώπων. Αφού ενταχθεί στους Τιμωρούς, ο Ντέιβιντ θα τους πείσει να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να χτυπήσουν τον δυσκολότερο στόχο τους, τον ίδιο τον Ατσαλόκαρδο.

Σε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς, ο Sanderson φτιάχνει έναν σκοτεινό όσο και γοητευτικό μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, έναν κόσμο που έχει διαφθαρεί από την υπερβολική δύναμη –είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε ένας καλός Επικός– με κάποιους ανθρώπους να έχουν αποδεχθεί την αυταρχική εξουσία των Επικών και να συνεχίζουν τη ζωή τους με τα μικρά προνόμια που τους παραχωρούν, ενώ από την άλλη υπάρχει ένας μικρός «Δαυίδ» που έχει αποφασίσει να τα βάλει με τον φοβερό «Γολιάθ», μια μικρή εξειδικευμένη ομάδα ανθρώπων που αντιστέκεται αναζητώντας μια διέξοδο ελπίδας. Φυσικά ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι οι μαγικές δυνάμεις των Επικών, όποτε κάποιος καινούριος κάνει την εμφάνισή του και εξασκεί τις ιδιότητές του, ενώ διατηρείται για τον αναγνώστη η απορία για το ποιο μπορεί να είναι εκείνο το ιδιαίτερο στοιχείο που κάνει τις δυνάμεις του Ατσαλόκαρδου να εξασθενούν, καθώς κάθε Επικός έχει μια αδυναμία και αυτή ακριβώς είναι που εκμεταλλεύονται οι Τιμωροί στις επιθέσεις τους.

Τελικά στον «Ατσαλόκαρδο» η γρήγορη, κινηματογραφική εξέλιξη της πλοκής, η  περιπετειώδης δράση με τις συχνές σκηνές μάχης, και οι ενδιαφέροντες, συμπαθείς χαρακτήρες συμπληρώνουν  την εικόνα μιας καλογραμμένης ιστορίας φαντασίας.