Υπάρχουν πραγματικά ρομαντικές ιστορίες σήμερα; Πόσο ρομαντικός μπορεί να είναι ο πλατωνικός έρωτας; Πόσο σημαντική μπορεί να είναι η φιλία; Ως πού μπορείς να φτάσεις για να προστατέψεις αυτούς που αγαπάς; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να προκύψουν διαβάζοντας την «Έκλειψη», το τρίτο βιβλίο της τετραλογίας της Meyer,“Twilight Saga”.

H Μπέλλα έχει πάρει τις αποφάσεις της. Ο Έντουαρντ είναι ο άνθρωπος που αγαπά και είναι αποφασισμένη να θυσιάσει τη ζωή της -ή την ψυχή της, σύμφωνα με τον Έντουαρντ-, για να μείνει για πάντα μαζί του. Η αποφοίτηση πλησιάζει, η ώρα που θα πρέπει να αποχαιρετίσει τον Τσάρλι, τον πατέρα της, και τον καλύτερό της φίλο και λυκάνθρωπο Τζέικ δεν θα αργήσει να φτάσει. Ξαφνικά, περίεργοι φόνοι αρχίζουν να διαπράττονται στο Σιάτλ και οι Κάλλεν υποψιάζονται ότι πίσω από αυτούς κρύβεται η Βικτώρια και ένας ολόκληρος στρατός νεογέννητων βρικολάκων. Συνειδητοποιούν ότι ο τελικός στόχος είναι η Μπέλλα: η Βικτώρια θέλει να εκδικηθεί το θάνατο του Τζέιμς, του βρικόλακα που προσπάθησε να σκοτώσει την Μπέλλα στο «Λυκόφως». Οι Κάλλεν αναγκάζονται να συμμαχήσουν με τον Τζέικ και τους υπόλοιπους λυκανθρώπους για να την προστατέψουν και η Μπέλλα βασανίζεται από τα όσα αισθάνεται για τον Τζέικ, αισθήματα που ξεπερνούν την απλή φιλία. Η αναμέτρηση που ακολουθεί την κάνει να ξεκαθαρίσει τα αισθήματά της και να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της.

Και το τρίτο βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια της έφηβης Μπέλλα. Η τετραλογία, όμως, που ξεκίνησε ως εφηβικό μυθιστόρημα -οι έφηβοι είναι και ο βασικός πυρήνας του αναγνωστικού κοινού της σειράς-, κάνει βήματα “ενηλικίωσης”. Αυτό φαίνεται κυρίως στο χαρακτήρα της Μπέλλα και στον τρόπο που χειρίζεται τις σχέσεις της, αλλά και τις αποφάσεις της. Η έλξη της προς τον Τζέικ είναι ο δισταγμός ως προς την απόφασή της να γίνει βρικόλακας. Ο Τζέικ και η θερμότητα του λυκανθρώπου τής υπενθυμίζουν τη δυνατότητα μιας φυσιολογικής ζωής, αυτής που θα μπορούσε να ζήσει εάν δεν είχε γνωρίσει τον Έντουαρντ. Και ακριβώς αυτή η αμφιβολία είναι ένα δείγμα ωρίμανσης, καθώς η τελική της απόφαση είναι συνειδητή και όχι  απλώς η “ζάλη” που προκαλεί ο θελκτικός Έντουαρντ και η διαφορετικότητά του. Η υπόγεια σεξουαλική ένταση των δυο πρώτων βιβλίων έχει αντικατασταθεί εδώ από τις έντονες ερωτικές πιέσεις της Μπέλλα προς τον Έντουαρντ και η άρνησή του να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να την πληγώσει ενισχύουν την ήδη θετική εικόνα του δεύτερου πρωταγωνιστή της τετραλογίας.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το δεύτερο επίπεδο του βιβλίου, αυτό της περιπέτειας. Η αγωνία για τη ζωή της Μπέλλα, οι ετοιμασίες για την αναμέτρηση με τη Βικτώρια και τη στρατιά της και η παράξενη συμμαχία βρικολάκων και λυκανθρώπων δημιουργούν μια ένταση που τονίζει ακόμα περισσότερο την ψυχολογική αναταραχή τόσο της Μπέλλα, όσο και του Έντουαρντ που προσπαθεί να την κρατήσει ζωντανή με κάθε τίμημα. Παράλληλα, το περιπετειώδες στοιχείο του βιβλίου το προφυλάσσει από τον κίνδυνο να γίνει ένα εφηβικό ρομάντσο με στερεοτυπικούς και επίπεδους χαρακτήρες. Διασφαλίζεται, έτσι, ότι τόσο η ιστορία όσο και οι χαρακτήρες έχουν μια εξέλιξη και μια κορύφωση που θα οδηγήσουν τον αναγνώστη στο τέταρτο βιβλίο και στο κλείσιμο της ιστορίας.