Μυστικά αριστοκρατικής γειτονιάς

Είναι σίγουρο ότι ο Βρετανός Julian Fellowes γνωρίζει πολύ καλά τους κώδικες του ιστορικού μυθιστορήματος, ερευνά προσεκτικά την εποχή στην οποία εστιάζει, ενώ παράλληλα φροντίζει να παραδώσει στον αναγνώστη –ή θεατή– ένα απολαυστικό έργο. Το έχει αποδείξει άλλωστε με την ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά «Downton Abbey» και ακόμα παλιότερα με το εξαιρετικό σενάριο μιας σπουδαίας ταινίας, το «Έγκλημα στο Γκόσφορτ Παρκ». Στο μυθιστόρημα «Μπελγκρέιβια» ο συγγραφέας κινείται λίγο πιο πίσω στον χρόνο και μας οδηγεί στα χρόνια της δημιουργίας αυτής της αριστοκρατικής συνοικίας του Λονδίνου.

Το μυθιστόρημα ανοίγει με ένα μεγάλο χορό που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες την παραμονή της μάχης του Βατερλό. Όλη η αφρόκρεμα της Βρετανίας βρίσκεται συγκεντρωμένη εκεί χωρίς να γνωρίζει ότι την επόμενη μέρα πολλοί από τους καλεσμένους θα είναι νεκροί στο πεδίο της μάχης. Ανάμεσα στους καλεσμένους βρίσκεται και μια οικογένεια εμπόρων, η μοναδική οικογένεια που δεν ανήκει στους αριστοκρατικούς κύκλους. Η Σοφία Τρέντσαρντ, κόρη του εμπόρου Τζέιμς Τρέντσαρντ που έχει αναλάβει τις προμήθειες του στρατού, έχει εξασφαλίσει πρόσκληση χάρη στη σχέση της με έναν νεαρό αριστοκράτη. Εκείνη τη νύχτα η ζωή όλων τους θα αλλάξει. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, η οικογένεια Τρεντσαρντ έχει αποκτήσει πλούτο και δύναμη και ζει κοντά στους αριστοκράτες που τόσο θαυμάζει ο Τρέντσαρντ. Η σύζυγός του Ανν θα συναντήσει τυχαία τη Λαίδη Μπρόκενχερστ και θα συνειδητοποιήσει ότι, παρά τις ταξικές τους διαφορές, υπάρχει ένα μυστικό που τις ενώνει και που εάν αποκαλυφθεί θα αλλάξει τις ζωές των οικογενειών τους. Πόσο όμως μπορεί να κρατηθεί κρυφό ένα τέτοιο μυστικό, όταν υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που διακυβεύονται και όταν το υπηρετικό προσωπικό στρέφει το άγρυπνο βλέμμα του προς αυτούς;

Με σκηνικό τη νεόδμητη αριστοκρατική περιοχή της Μπελγκρέιβια, τα πολυτελή σαλόνια και τις βραδιές χορού, ο συγγραφέας στήνει έξυπνα μια ιστορία που διαθέτει στοιχεία αγωνίας μεν, αλλά εστιάζει στη φιλοδοξία του ατόμου που θέλει να αποκτήσει δύναμη, χρήμα ή εξουσία ή απλά θέλει να ανήκει κάπου. Χαμένοι κληρονόμοι, παράνομες σχέσεις, μυστικές εγκυμοσύνες και αντιπαλότητες μέσα στα μέλη της ίδιας οικογένειας δημιουργούν έναν ιστό ψεμάτων και δολοπλοκιών που εντείνουν την αγωνία. Αν και οι χαρακτήρες παραμένουν μονοδιάστατοι μέχρι το τέλος και η εξέλιξη της ιστορίας προσπερνά διακριτικά τις ταξικές διακρίσεις, το μυθιστόρημα αποτελεί ένα ευχάριστο και ξεκούραστο ανάγνωσμα, το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί με την παρακολούθηση της τηλεοπτικής του μεταφοράς από το ITV.