Η αρχαιολογία ως περιπετειώδες θρίλερ

Από τις βασικές σπουδές μου στην αρχαιολογία, εκείνο που περισσότερο κράτησα είναι η ηρωική εικόνα των ανοιχτόμυαλων, πρωτοπόρων αρχαιολόγων που θεωρούν την επιστήμη τους ως μια μεγάλη περιπέτεια εν εξελίξει, στη σκοτεινή ήπειρο του Παρελθόντος. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας και αρχαιολόγος David Gibbins ανήκει σαφώς στην παραπάνω κατηγορία: θεωρείται παγκόσμια αυθεντία στην εξερεύνηση αρχαίων ναυαγίων και καταποντισμένων πόλεων, ενώ δίδαξε επί μία δεκαετία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης και των Πολιτισμών σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Παράλληλα, όμως, έχει το χάρισμα να εκλαϊκεύει και να συμπυκνώνει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε ευρηματική μυθοπλασία, δημιουργώντας μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

”Οι φύλακες του μυστικού” είναι ένα ιδανικό ανάγνωσμα για όσους αγαπούν τα μυστήρια του αρχαίου κόσμου. Πρόκειται για ένα αρχαιολογικό θρίλερ που ταξιδεύει τον αναγνώστη από τη ρωμαϊκή έως τη σύγχρονη εποχή και από τις ακτές της Αιγύπτου έως τις ζούγκλες της Ινδίας και τις στέπες της Ασίας: μια ομάδα αρχαιολόγων ερευνά ένα αρχαίο και άκρως επικίνδυνο μυστικό, με αφετηρία της αναζήτησής τους ένα εύρημα θαμμένο στον πυθμένα της θάλασσας που θα μπορούσε να αποτελεί το κλειδί για μια συγκλονιστική ανακάλυψη.

Με σασπένς, ένταση και φαντασία, που συνδυάζεται άρτια με τις επιστημονικές του γνώσεις, ο Gibbins διαπλέκει ιστορικά γεγονότα και μυθοπλασία και συνθέτει ένα αρχαιολογικό παζλ με διαφορετικούς, χρονολογικά και γεωγραφικά, πολιτισμούς και ολοζώντανες εικόνες από βυθισμένα ναυάγια και ναούς χαμένους στα βάθη της ζούγκλας που γοητεύουν τον αναγνώστη. Ένα βιβλίο με το οποίο θα περάσετε οπωσδήποτε καλά, θα διευρύνετε τις γνώσεις σας για τους αρχαίους πολιτισμούς και θα βρεθείτε νοερά σε άλλες εποχές και τόπους, με το μαγικό τρόπο που μόνο ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα μπορεί να το κάνει.