«Οι Φύλακες του Χρόνου» είναι η επιτυχημένη σειρά βιβλίων εφηβικής λογοτεχνίας του Άλεξ Σκάροου. Κιθαρίστας σε ροκ συγκρότημα, δημιουργός ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συγγραφέας θρίλερ για ενηλίκους και σεναρίων, ο Σκάροου βρήκε την πιο αγαπημένη του ενασχόληση στα βιβλία για νέους και μετά την επιτυχία του πρώτου βιβλίου δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τη σειρά με εννέα βιβλία. Στα ελληνικά η σειρά εκδίδεται με ταχείς ρυθμούς, πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το πέμπτο μέρος, «Οι πύλες της Ρώμης», ενώ μόλις αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε και το έκτο, «Η Πόλη των Σκιών».

Ποιοι είναι όμως οι Φύλακες του Χρόνου; Στην ουσία πρόκειται για μια παρέα παιδιών από διαφορετικές εποχές που είχαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Ο Λίαμ ήταν επιβάτης του Τιτανικού το 1912, η Μάντι σώθηκε από ένα αεροπορικό δυστύχημα το 2010 και η Σαλ από μία πυρκαγιά το 2026. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εμφανίστηκε ο αινιγματικός κύριος Φόστερ, μαζί με τον ρομποτικό του βοηθό Μπομπ, και πρόσφερε στα παιδιά τη δυνατότητα να στελεχώσουν μια ειδική ομάδα με στόχο τη σωστή χρήση του ταξιδιού στον χρόνο και την αποτροπή σημαντικών ιστορικών αλλαγών.

Στις «Πύλες της Ρώμης» η δράση των τεσσάρων ηρώων θα μεταφερθεί στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εξαιτίας ενός ατυχούς πειράματος στο μακρινό μέλλον. Η κατάσταση στη Γη το 2070 είναι πραγματικά κρίσιμη, η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι πολεμικές συγκρούσεις και ένας νέος θανατηφόρος ιός έχουν εξαφανίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Έτσι μια ομάδα επιστημόνων και στρατιωτικών σχεδιάζει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, στη Ρώμη του 56 μ.Χ., με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας από τον αδύναμο αυτοκράτορα Κλαύδιο και την έναρξη ενός νέου πολιτισμού εκεί. Όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και ένα μέρος μόνο της αποστολής καταφέρνει να φτάσει στη Ρώμη, δεκαεφτά χρόνια νωρίτερα, στην εποχή του τρομερού και φιλόδοξου Καλιγούλα, ο οποίος βρίσκει τον τρόπο να χρησιμοποιήσει αυτή την έφοδο από το μέλλον για τους δικούς του σκοπούς.

Και σε αυτό το βιβλίο συναντάμε τα γνώριμα στοιχεία της σειράς που είναι η όμορφα δοσμένη δράση, με συχνές ανατροπές και εναλλαγές, η ολοκληρωμένη παρουσίαση των χαρακτήρων, ειδικά αυτή τη φορά του Καλιγούλα, που από γιος ενός Ρωμαίου στρατηγού θα φτάσει να γίνει ο αυτοκράτορας που θεωρεί τον εαυτό του Θεό, και η πειστική μεταφορά σε ιστορικές εποχές του παρελθόντος και του μέλλοντος. Η διαφορά σε αυτό το βιβλίο είναι πως, ενώ στην αρχή στέλνεται πίσω στη Ρώμη ο Λίαμ με τον Μπομπ, για να δουν πώς μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, τελικά έπειτα από μία επίθεση στο εργαστήριό τους καταφεύγουν στο παρελθόν και η Μάντι με τη Σαλ. Έτσι αυτή τη φορά έχουμε και τα τέσσερα παιδιά να βρίσκονται στο παρελθόν, εγκλωβισμένα στην αρχαία Ρώμη. Εν τω μεταξύ, τα ερωτήματα για τον μυστηριώδη κύριο Φόστερ και τη φύση της υπηρεσίας των Φυλάκων του Χρόνου συνεχίζουν να απασχολούν, με κάποιες απαντήσεις να δίνονται και νέα αινίγματα να δημιουργούνται.

Συνοψίζοντας, το «Οι Πύλες της Ρώμης» είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα περιπέτειας και φαντασίας, όπου ο συνδυασμός του ρεαλισμού και της φαντασίας λειτουργεί άψογα, ενώ καταφέρνει να συνδυάζει τους χαριτωμένους του χαρακτήρες με την περιπετειώδη δράση.