Όπερα, ιστορία και μαγικός ρεαλισμός

Το νέο βιβλίο του Γιώργο Πετρέλλη είναι μία έκπληξη για τον αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος του. Η πλοκή και η εξέλιξη της ιστορίας, τα πρόσωπα, πρωταγωνιστικά και μη, τα σκηνικά όπου τα μαγικά γεγονότα διαδραματίζονται (μαγικά σε σχέση με τη ρεαλιστική πραγματικότητα), όλα συντελούν στο να τον αιφνιδιάσουν καταρχάς και στη συνέχεια να τον αιχμαλωτίσουν στον κόσμο των «Καλλικέλαδων» που ο συγγραφέας δημιούργησε. Παράλληλα, η μουσική και τα τραγούδια διατρέχουν όλη την έκταση του βιβλίου, που περισσότερο είναι σαν να το ακούς ή πιο σωστά να το ακούς και να το βλέπεις ταυτόχρονα όπως μία παράσταση της όπερας, παρά να το διαβάζεις.

Ποιες είναι όμως οι Καλλικέλαδες; Μία γενιά γυναικών που η ρίζα της πηγαίνει πίσω στην εποχή της πτώσης του Βυζαντίου, όταν η πρώτη εξ αυτών, πρόσφυγας στα ιταλικά εδάφη, θα γράψει το έπος της, μία ιδιόμορφη ποιητική σύνθεση σε έναν μόνον συνεχόμενο επί 700 σελίδες στίχο χωρίς χωρισμό των λέξεων και χωρίς σημεία στίξης. Έκτοτε όλες της γενιάς έχουν το χρέος να διαφυλάξουν αυτή την κληρονομιά και τη μνήμη της πρώτης, και παράλληλα να τεκνοποιήσουν εγκαίρως, γεννώντας στον οικογενειακό τους πύργο στη λίμνη Βερμπάνια, μία κόρη που θα συνεχίσει την παράδοση.

Ο συγγραφέας μάς βάζει στην ιστορία τους στο Παρίσι του 19ου αιώνα, λίγο πριν γεννηθεί η Καλλικέλαδη Ντίβα, η βασική πρωταγωνίστρια της αφήγησης, η οποία όπως ακριβώς το λέει το όνομά της θα γίνει μία ντίβα της ευρωπαϊκής όπερας, χάριν στην απίστευτη φωνή της που κρύβει όμως ένα εντυπωσιακό μυστικό… Και θα παρακολουθήσουμε τη ζωή της, μαζί με τις άλλες γυναίκες της γενιάς της και την ιστορία του οίκου τους, μέχρι και τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η φαντασία σε συνδυασμό με τα ιστορικά γεγονότα, ο μαγικός ρεαλισμός της γραφής και η σουρεαλιστική σύλληψη της πλοκής σε συνδυασμό με τις ηρωίδες της όπερας, τη Νόρμα, τη Μαντάμ Μπατερφλάι, τη Μήδεια και πολλές ακόμα που ερμηνεύει η πρωταγωνίστρια, δημιουργούν έναν γοητευτικό λαβύρινθο εικόνων, προσώπων, τοπίων και μελωδιών, που παγιδεύει μέσα του τον αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα. Εξαιρετικά τα πορτρέτα των γυναικών που χτίζει με τέχνη, και εμφανή αγάπη προς το γυναικείο φύλο, ο συγγραφέας και εντυπωσιακή η άνεση της γραφής του που παρά την ιδιαιτερότητά της, ρέει σαν τραγούδι μέσα στις σελίδες.

Συμπερασματικά, ένα γοητευτικό βιβλίο πολύ μακριά από τα συνήθη και τα αναμενόμενα, και ταυτόχρονα ευκολοδιάβαστο και διασκεδαστικό, που το προτείνω ανεπιφύλακτα και για τις καλοκαιρινές διακοπές.