Από τον Κρότωνα στο Σικάγο

Ένα αγωνιώδες θρίλερ, με επίκεντρο μία θεωρία συνωμοσίας βασισμένη στις μυστικές διδασκαλίες του Πυθαγόρα, είναι «Οι Χίλιοι» του ανερχόμενου στο είδος Αμερικανού συγγραφέα Κέβιν Γκίλφοϊλ, όπου η πολυεπίπεδη πλοκή συνδυάζει επίσης το δικαστικό δράμα με το αστυνομικό μυστήριο.

Με φλας μπακ στο παρελθόν μαθαίνουμε τα αιματηρά γεγονότα που στοιχειώνουν τη ζωή της βασικής ηρωίδας, μίας νεαρής γυναίκας με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες, που προέρχονται από την εμφύτευση ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλό της όταν ήταν έφηβη ως πρωτοποριακή θεραπεία για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Ο πατέρας της, ένας ιδιοφυής συνθέτης μουσικής, δολοφονήθηκε μετά την αθώωσή του για τον φόνο της νεαρής ερωμένης του. Και στην περίπλοκη και αινιγματική αυτή υπόθεση, εμπλέκεται και ο σταρ-δικηγόρος που τον αθώωσε, ο οποίος προσπαθεί πλέον να αφήσει πίσω του τα όσα συνέβησαν τότε. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό, αφού ένας αστυνομικός ανοίγει ξανά την υπόθεση των φόνων, για να έρθει αντιμέτωπος με έναν εμφύλιο που μαίνεται επί αιώνες στους κόλπους της αρχαίας μυστικής αδελφότητας των «Χιλίων»: οι πνευματικοί αυτοί απόγονοι των μαθητών του Πυθαγόρα θεωρητικά ασχολούνται με τις επιστήμες, τα μαθηματικά, τη μουσική και τις τέχνες, αλλά οι πραγματικοί στόχοι τους είναι κάτι το πολύ διαφορετικό από την αγάπη για την τέχνη και την επιστήμη.

Πέρα από το καλοχτισμένο σασπένς και τις ανατροπές της πλοκής, ο συγγραφέας δημιουργεί και μία ιστορία χαρακτήρων, «ζωντανεύοντας» με επιτυχία τους ήρωές του στο χαρτί, την προσωπικότητά τους, το παρελθόν τους, τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που συνθέτουν τη ζωή τους: αυτό το στοιχείο στη γραφή του γειώνει στην πραγματικότητα τη φανταστική σύλληψη της θεωρίας συνωμοσίας, γεγονός που δεν συμβαίνει με άλλους συγγραφείς του είδους.

Όσο για τις μυστικές διδασκαλίες του Πυθαγόρα, ένα ζήτημα για το οποίο έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα, άλλα σοβαρά και άλλα επιφανειακά, ο Γκίλφοϊλ τις χρησιμοποιεί τόσο όσο, αξιοποιώντας τα όσα γνωρίζουμε για να δημιουργήσει το σασπένς της πλοκής του, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια και να φτάνει σε ακραίες θεωρίες. Συμπερασματικά, «Οι Χίλιοι» σίγουρα θα κρατήσουν σε αγωνία έως το τέλος όσους αγαπούν τα θρίλερ συνωμοσίας.