Αν δεν επιθυμείς να χάσεις τα μάτια και το λογικό σου, ακολούθησε τον ήλιο περπατώντας στη σκιά.

Φρήντριχ Νίτσε 

(Ποιήματα, Μτφ. Αλέξανδρος Σ. Αλεξάνδρου, Εκδόσεις Βιβλιο…Βάρδια)

 

Λένε πως τα ακριβά αρώματα βρίσκονται σε μικρά μπουκάλια και σ’ ό,τι αφορά την παρουσία μου στον κόσμο των βιβλίων, η έκφραση ισχύει. Για ακόμα μια φορά ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο ρίχνει γροθιά στο στομάχι και ωθεί το νου να τρέξει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Στο βιβλίο του Φερνάντο Πεσσόα, η ζωή του ήρωα, ενός εφήβου, διαταράσσεται όταν συναντά κάποιο απόγευμα στον άδειο δρόμο, έναν μυστηριώδη άντρα ντυμένο στα μαύρα. Εκείνος ρώτησε κάτι τον έφηβο, ο έφηβος απάντησε και στη συνέχεια ο μαυροντυμένος άντρας έφυγε. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα μια αδιάκοπη αναζήτηση έχει καρφωθεί στο μυαλό του εφήβου. Θέλει να ψάξει και να βρει τον μαυροφορεμένο άντρα. Η ζωή του, όσο μένει στάσιμος, γίνεται κενή και δυστυχισμένη. Και τότε αποφασίζει να φύγει…

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των γονιών του να τον κρατήσουν, ο έφηβος φεύγει. Στο δρόμο του θα επισκεφτεί διάφορες πόλεις και τόπους, ενώ κάθε φορά μαγνητίζεται από την ύπαρξη κάποιας κοπέλας, η οποία τον καλεί να μείνει κοντά της. Όμως ο έφηβος συνεχίζει το ταξίδι του μέχρι την επόμενη πόλη, όπου και πάλι βρίσκεται στην αγκαλιά μιας νέας γυναίκας, που τον παρακαλεί να μείνει δίπλα της. Κι εκείνος πάλι συνεχίζει το ταξίδι του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, όπου ο Πεσσόα μάς παραδίδει ένα παραμύθι, επενδεδυμένο με το τεράστιο λογοτεχνικό του ταλέντο, που έχει υφανθεί με λυρισμό και με το μυστικισμό της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε απλή γλώσσα και με αφηγηματική τεχνική που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα, ο Πεσσόα διαμορφώνει μια κατάσταση ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, στο ενήλικο και το παιδικό, στην ουσία και την απουσία, που αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα διηγήματά του. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η υπέροχη μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα, αλλά και όλη η εξαιρετική έκδοση που κοσμείται από τα σχέδια του Πάολο Γκέτσι.

Ως επίλογο δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι περισσότερο παρά μόνο το εξής: το βιβλίο είναι απλώς εξαιρετικό.