Μια απολαυστική αστυνομική ιστορία

Οι περισσότεροι συγγραφείς, αν όχι όλοι, γράφουν πατώντας πάνω στις προσωπικές τους εμπειρίες, μεταπλάθοντας τα δικά τους βιώματα, κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Πώς, όμως, θα σας φαινόταν αν ένας συγγραφέας έγραφε αστυνομικά μυθιστορήματα, ζώντας ο ίδιος ως κλέφτης;

Αυτό ακριβώς κάνει ο ήρωας του Κρις Γιούαν. Ο Τσάρλι Χάουαρντ είναι ένας συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών με υποθέσεις στις οποίες ο ίδιος έχει πάρει μέρος. Τώρα βρίσκεται στο Άμστερνταμ προσπαθώντας να γράψει το επόμενο μυθιστόρημά του. Εκεί τον συναντά ένας Αμερικανός ζητώντας του να κλέψει δυο γύψινα πιθηκάκια από δύο σπίτια. Το εγχείρημα είναι εύκολο, αφού οι κάτοικοι των δύο σπιτιών θα βρίσκονται σε δείπνο με τον Αμερικανό την ώρα που ο Τσάρλι θα μπει να κλέψει τα πιθηκάκια. Ο Τσάρλι διστάζει, όμως τελικά αποφασίζει να το κάνει.

Οριακά μέσα στο χρονικό περιθώριο ο Τσάρλι προλαβαίνει και παίρνει τα δυο πιθηκάκια. Πηγαίνοντας να συναντήσει τον Αμερικανό στο διαμέρισμά του τον βρίσκει σε κωματώδη κατάσταση στο μπάνιο. Λίγο αργότερα ο Αμερικανός πεθαίνει και η αστυνομία βρίσκεται στην πόρτα του Τσάρλι, θεωρώντας τον ύποπτο για τη δολοφονία του Αμερικανού.

Κι ενώ η υπόθεση περιπλέκεται, ο Τσάρλι αφήνεται ελεύθερος από την αστυνομία. Με τη συνδρομή ενός απατεώνα δικηγόρου, αλλά και μιας γυναίκας, που ήταν φίλη του Αμερικανού, θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει την υπόθεση, που έχει τις βάσεις της αρκετά χρόνια νωρίτερα. Όλα μοιάζουν δυσεπίλυτα, ενώ άλλο ένα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στη ζωή του Τσάρλι: πώς στο καλό θα λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην πλοκή που υπάρχει στο μυθιστόρημα που γράφει;

«Ο οδηγός του καλού κλέφτη στο Άμστερνταμ» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα σπιρτόζικο, έξυπνο, χιουμοριστικό. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, καθιστώντας το πιο ρεαλιστικό και άμεσο προς τον αναγνώστη. Η ροή είναι γρήγορη, χωρίς φιοριτούρες που θα δημιουργούσαν σκαμπανεβάσματα στην ανάγνωση, με μια διαρκή αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας. Το χιούμορ είναι απολαυστικό καθ’ όλη την έκταση του κειμένου, δίνοντας ένα ευχάριστο και πιο ανάλαφρο κλίμα.

Μια απολαυστική αστυνομική ιστορία, που δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια. Ανυπομονώντας για το επόμενο βιβλίο της σειράς.