Πίσω από τη λάμψη της πόλης

Κατεβαίνοντας από τις σκανδιναβικές χώρες σε πιο μεσογειακά κλίματα, συναντούμε στην αστυνομική λογοτεχνία μια από τις πιο γνωστές Ισπανίδες συγγραφείς, την Alicia Gimenez Bartlett. Τα μυθιστορήματά της και κυρίως αυτά όπου πρωταγωνίστρια είναι η Πέτρα Ντελικάδο, έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Η Αλίθια Χιμένεθ Μπάρτλετ γεννήθηκε στην Αλμάνσα της Ισπανίας το 1951. Είναι η πιο γνωστή συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων στη χώρα της. Το «Τελετουργίες θανάτου» είναι το γνωστότερο μυθιστόρημά της και έχει μεταφραστεί σε όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ένας άστεγος βρίσκεται νεκρός σ’ ένα πάρκο της Βαρκελώνης. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για κάποιους γυμνασμένους άντρες με ξυρισμένο κεφάλι που τους είδαν να ξυλοκοπούν τον άστεγο. Όταν, όμως, το πτώμα φτάνει στα χέρια του ιατροδικαστή, τότε η έκθεση δίνει νέα τροπή στην υπόθεση: ο άστεγος δεν πέθανε από γρονθοκοπήματα, αλλά από σφαίρα.

Η Πέτρα Ντελικάδο, με τη βοήθεια του συνεργάτη της, αλλά και μιας νεαρής κοπέλας από τη δημοτική αστυνομία, διεισδύουν βαθύτερα στον κόσμο των αστέγων, στα σκοτεινά σημεία της πόλης. Θα αντιμετωπίσουν ανθρώπους του περιθωρίου, θα αναζητήσουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, θα βυθιστούν σ’ έναν κόσμο μακριά από τα λαμπερά φώτα της Βαρκελώνης. Κι όσο προχωρούν, τόσο τα πράγματα περιπλέκονται και το αδιέξοδο γίνεται πιο ορατό.

Το νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα της Alicia Gimenez Bartlett είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, από την οπτική της επιθεωρήτριας Πέτρα Ντελικάδο. Το κοινωνικό στοιχείο αποτελεί θεμέλιο λίθο της πλοκής, αφού η δράση επί το πλείστον εκλείπει, ώστε το ψυχολογικό πρίσμα των χαρακτήρων και η κοινωνική διάσταση να υπερισχύσουν της αστυνομικής υφής του κειμένου. Η ατμόσφαιρα του βιβλίου διαθέτει την πνιγηρότητα του σκηνικού, ήτοι της πόλης, όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση. Οι χαρακτήρες και, κυρίως, οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι ρεαλιστικοί και πειστικοί για τον αναγνώστη.

Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι η αφήγηση της προσωπικής ζωής της Ντελικάδο εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του κειμένου, με αποτέλεσμα να υπερβαίνει το αστυνομικό στοιχείο σε έκταση, αλλά και σε μερικά σημεία και σε ενδιαφέρον. Δηλαδή, η πλοκή εμφανίζεται υποδεέστερη, μολονότι πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα. Από την άλλη η ζωή της Ντελικάδο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφηγηματικά, αφού η συγγραφέας καταφέρνει να χτίσει έναν χαρακτήρα ιδιαίτερο, εκκεντρικό, ρεαλιστικό, ανθρώπινο.

Το νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα της Alicia Gimenez Bartlett παρουσιάζει ενδιαφέρον από κοινωνικής πλευράς, πολύ δε περισσότερο για την πρωταγωνίστρια του βιβλίου και λιγότερο για την πλοκή της υπόθεσης.