Η δεύτερη υπόθεση για τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε

Μετά την πρώτη υπόθεση στην Αυστραλία, ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε αναλαμβάνει τη δεύτερη υπόθεση μακριά και πάλι από την πατρίδα του, στην Ταϊλάνδη.

Ο Νορβηγός πρέσβης βρίσκεται νεκρός μ’ ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη σ’ έναν οίκο ανοχής. Οι πολιτικοί στη Νορβηγία θέλουν να αποφύγουν το σκάνδαλο. Γι’ αυτό στέλνεται στην Μπανγκόκ ο Χάρι Χόλε, έχοντας περάσει τις τελευταίες ημέρες μεθυσμένος και έτοιμος για καυγά ανά πάσα στιγμή.

Μόλις φτάνει στην Ταϊλάνδη έρχεται σ’ επαφή με τους ανθρώπους της νορβηγικής πρεσβείας αλλά και με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα. Κατόπιν γνωρίζει τη χήρα του Νορβηγού πρέσβη και την κόρη του, η οποία έχει χάσει το ένα της χέρι. Θα γνωρίσει εκπατρισμένους Νορβηγούς που ο καθένας για τους δικούς του λόγους θέλει να παίξει το δικό του παιχνίδι. Ο Χάρι δεν αργεί ν’ αντιληφθεί ότι η χώρα όπου έχει φτάσει είναι ένα καλό καταφύγιο για να κρύψεις τα μυστικά σου και να εξαφανιστείς.

Όσο ο Χάρι παρατηρεί την καθημερινότητα της Μπανγκόκ, μέσα από στριπτιζάδικα, εύκολες συναλλαγές για ναρκωτικά και σάρκα, τόσο αντιλαμβάνεται ότι η δολοφονία του Νορβηγού πρέσβη δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά συνδέεται με ανθρώπους πέραν πάσης υποψίας –όσο είναι δυνατόν αυτό σε μια τέτοια πόλη– που είχαν τους λόγους τους να βγάλουν από τη μέση τον Νορβηγό πρέσβη.

Το δεύτερο, χρονικά, μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή και αντισυμβατικό επιθεωρητή Χάρι Χόλε είναι ένα ακόμα σπουδαίο δείγμα της εξαιρετικής μαεστρίας του Νέσμπο. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και με γλώσσα λιτή και μεστή, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που για ακόμα μια φορά συναρπάζει. Οι χαρακτήρες του στέκονται άκρως ρεαλιστικοί, με τα προβλήματά τους και αντιμετωπίζοντας τους δικούς τους δαίμονες, μπλέκονται σ’ ένα γαϊτανάκι, όπου η ένταση και η ταχύτητα θα επηρεάσουν όλα τα πρόσωπα ανεξαιρέτως.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Νέσμπο διαχειρίζεται πολύ καλύτερα την πλοκή και την εξέλιξη της ιστορίας και των χαρακτήρων. Ένας θίασος που σε κάθε σελίδα δεν ξέρεις ποιος θα βρεθεί εκτός σκηνής. Και φυσικά, μέχρι την τελευταία στιγμή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις την ταυτότητα του δολοφόνου.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι στο βιβλίο «Οι κατσαρίδες» ο Νέσμπο οδηγεί τον πρωταγωνιστή του σε ακόμα πιο ακραίες πράξεις για την επίλυση της υπόθεσης, καθιστώντας πιο έκδηλη πλέον, τουλάχιστον για όσους διαβάζουν τα βιβλία με τη χρονική σειρά τους, την αντικομφορμιστική περσόνα του Χόλε. Δεν φοβάται να τον οδηγήσει σε μονοπάτια και αντιδράσεις που ο μέσος αναγνώστης πιθανόν δεν θα ενέκρινε. Όμως σ’ αυτό έγκειται πιθανόν και η μεγάλη επιτυχία του Νέσμπο: ότι γράφει για μια ζωή που είναι 100% αληθινή.