Ο Μπέρνι επιστρέφει…

Για τους φίλους των βιβλίων του Φίλιπ Κερ η είδηση της έκδοσης ενός καινούριου μυθιστορήματος με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ είναι ένα σημαντικό γεγονός. «Η Τριλογία του Βερολίνου» καθιέρωσε έναν καινούριο χαρακτήρα στο πάνθεον της αστυνομικής λογοτεχνίας –διότι είναι κυρίως οι χαρακτήρες που μένουν αξιομνημόνευτοι, ένας Σέρλοκ Χόλμς, ένας Ηρακλής Πουαρό, ένας Φίλιπ Μάρλοου– αλλά κι ένα νέο ατμοσφαιρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτός τοποθετείται. Στην περίπτωση του Γκούντερ αυτό το περιβάλλον, στην περίφημη τριλογία, είναι η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η Γερμανία του Χίτλερ. Αλλά στην «Άλλη πλευρά της σιωπής» τον συναντάμε περίπου μια δεκαετία αργότερα στη γαλλική Ριβιέρα.

Στο λαμπερό τουριστικό θέρετρο με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και την υψηλή πελατεία πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάτι να κρύψουν. Ανάμεσά τους και ο κονσιέρζ  του Γκραντ Οτέλ, ο Μπέρνι Γκούντερ, που τώρα λέγεται Βάλτερ Βολφ. Απογοητευμένος από την τωρινή του κατάσταση –η σύζυγός του τον εγκατέλειψε για να επιστρέψει στη Γερμανία, τα επαγγελματικά του καθήκοντα, μακριά από την αστυνομική δράση, είναι βαρετά και ανούσια–, βρίσκει μόνη παρηγοριά στις βραδιές μπριτζ που διοργανώνονται δύο φορές την εβδομάδα. Ώσπου μια μέρα βλέπει στο λόμπι του ξενοδοχείου έναν γνωστό από παλιά: έναν πανούργο και αδίστακτο Γερμανό αξιωματικό, που κυκλοφορεί επίσης με ψευδώνυμο, με ακριβά κουστούμια, ένα πάκο χαρτονομίσματα στο χέρι και γεμάτες βαλίτσες.

Στη συνέχεια δεν θα αργήσει να έρθει μια απρόσμενη πρόσκληση. Σε μια βραδιά μπριτζ στο σπίτι του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Σόμερσετ Μομ –ο Μομ διατηρούσε τη βίλα του στην Κυανή Ακτή, όπου δεχόταν αρκετές διασημότητες της εποχής–, ο Γκούντερ θα ενημερωθεί εμπιστευτικά για την περίπτωση ενός εκβιασμού. Ο Γερμανός Χάρολντ Χένιχ ζητά χρήματα για να μην δημοσιεύσει μια φωτογραφία που εκθέτει την ομοφυλοφιλία του Μομ αλλά και τις σχέσεις του με τον κόσμο της κατασκοπίας. Έχοντας αναγνωρίσει και ο ίδιος τον κονσιέρζ του ξενοδοχείου, προτείνει στον Μομ να τον χρησιμοποιήσει διαμεσολαβητικά ώστε όλα να λήξουν με τον σωστό τρόπο και για τις δύο πλευρές. Ο Μπέρνι ωστόσο θα δεχθεί να βοηθήσει τον ηλικιωμένο συγγραφέα, όχι μόνο για λόγους συμπάθειας αλλά κι επειδή έχει προηγούμενα με τον συγκεκριμένο εκβιαστή από δύο υποθέσεις του παρελθόντος…

Στην «Άλλη πλευρά της σιωπής» ο Μεγάλος Πόλεμος έχει τελειώσει αλλά ένας καινούριος, Ψυχρός Πόλεμος έχει πάρει τη θέση του. Είναι ένας πόλεμος με δαιδαλώδεις διαδρομές, πολλαπλές ταυτότητες, και πολλά ακρωνύμια μυστικών υπηρεσιών. Οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες, άλλοι υπαρκτοί και άλλοι επινοημένοι, όπως μας έχει συνηθίσει ο Φίλιπ Κερ, δίνουν και εδώ το παρόν – ο Σόμερσετ Μομ είναι σίγουρα ένας που προσφέρεται για μυθιστορηματική εκμετάλλευση, ενώ ξαναβρίσκουμε τον παλιό, καλό Μπέρνι Γκούντερ. Οι δύο εμβόλιμες ιστορίες από το παρελθόν του, από τις δεκαετίες του ’30 και του ’40, όπως τις διηγείται ο ίδιος, μας δίνουν την ευκαιρία να βυθιστούμε ξανά στην ατμόσφαιρα των πρώτων βιβλίων της σειράς. Στον παρόντα αφηγηματικό χρόνο, η δολοφονία ενός Ιταλού συμπαίχτη στο μπριτζ και μία νεαρή βιογράφος που θέλει να γνωρίσει τον Μομ εμπλουτίζουν την ιστορία με επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία.

Είναι γνωστό ότι ο Φίλιπ Κερ χρησιμοποιεί επιτυχημένα την αστυνομική φόρμα σχολιάζοντας την Ιστορία, λάτρης της έρευνας και των λεπτομερειών καθώς είναι, και η «Άλλη πλευρά της σιωπής» είναι ένα από τα καλά βιβλία της σειράς.