Μια διαφορετική οπτική
Ο Ζιλμπέρ Σινουέ γεννήθηκε το 1947 στην Αίγυπτο, πράγμα που τον επηρέασε αργότερα ως προς την επιλογή των θεμάτων τα οποία χρησιμοποίησε στα μυθιστορήματά του. Ο πατέρας του ήταν Αιγύπτιος, η μητέρα του Γαλλίδα, ενώ η γιαγιά του Ελληνίδα. Έργα του: “Η πορφύρα και η ελιά”, “Η Αιγυπτία”, “Η κόρη του Νείλου”, “Το ζαφείρι του Θεού”, “Το αγόρι της Φλάνδρας”, “Η σοφία της Ανατολής”, “Μέρες και νύχτες της ζωής του” κ.ά.
Το βιβλίο «Εγώ, ο Ιησούς» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αναφέρεται στην εποχή του Ιησού. Ξεκινώντας από τη Σταύρωση, ο Σινουέ ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας με μια διαφορά: ο Μεσσίας δεν έχει πεθάνει πάνω στο Σταυρό. Ο Νικόδημος και ο Ιωσήφ τον κατεβάζουν από το σταυρό και τον κρύβουν ζωντανό με τη βοήθεια του Καϊάφα. Ο σκοπός τους είναι με την Ταφή και την Ανάσταση να παρακινήσουν τον εβραϊκό λαό να εξεγερθεί εναντίον των Ρωμαίων. Παράλληλα, ο Πιλάτος και οι άντρες του τον ψάχνουν διαρκώς, ενώ ο Ιησούς, φυλακισμένος, γράφει το δικό του ευαγγέλιο.
Ο Ζιλμπέρ Σινουέ γράφει ένα βιβλίο χωρίς διάθεση να προκαλέσει σχετικά με τη θρησκεία. Αντιθέτως, παραθέτει μια άποψη σχετικά με το τι θα είχε συμβεί, αν ο Ιησούς δεν είχε πεθάνει πάνω στο Σταυρό. Ποιοι και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ύπαρξή του και τη διδασκαλία του; Πώς θα είχαν αντιδράσει οι μαθητές του και ποια η θέση του Πιλάτου απέναντι στα γεγονότα; Και ενώ η κατάσταση εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ο Ιησούς κάθεται και γράφει για τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τη Σταύρωση.
Η αφήγηση γίνεται άλλοτε σε τρίτο και άλλοτε σε πρώτο πρόσωπο. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση γίνεται όταν λαμβάνουν χώρα περιστατικά και πρόσωπα εκτός του Ιησού, ενώ η πρωτοπρόσωπη όταν ο συγγραφέας ενδύεται τον Μεσσία, που θυμάται και γράφει το δικό του ευαγγέλιο. Το έργο διαπνέεται από μια θεατρικότητα, τόσο στους διαλόγους, όσο και στα σκηνικά, όπως τα περιγράφει ο Σινουέ. Η γραφή ενέχει μια απαράμιλλη απλότητα που σε κερδίζει ευθύς εξ αρχής. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο είναι ιστορικά αποδεδειγμένα, όπως αναφέρεται και στα ερμηνευτικά σχόλια του βιβλίου.
Το «Εγώ, ο Ιησούς» είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που μας παραθέτει και μια διαφορετική οπτική για το ζήτημα που έχει απασχολήσει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο την ανθρωπότητα για αιώνες, θέτοντάς το σε καθαρά ανθρώπινο πλαίσιο . Και το κυριότερο που υποδηλώνεται είναι ότι για να πιστέψεις σε κάτι, πρέπει πρώτα να είχες αμφιβολία γι’ αυτό.