Σκοτεινές τελετές στην παγωμένη Ισλανδία

Κόλαση είναι η άδεια καρδιά.

Χαλίλ Γκιμπράν

Με σκηνικό τα βόρεια τοπία της μακρινής Ισλανδίας, μια παράξενη ιστορία φόνου και μαύρης μαγείας εκτυλίσσεται στο πρώτο μυθιστόρημα της Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, ένα ανερχόμενο όνομα του αστυνομικού θρίλερ που τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες.

Το βιβλίο ξεκινά ως ”academy mystery” (ιστορία μυστηρίου σε πανεπιστημιακό περιβάλλον). Ένας Γερμανός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ, με αντικείμενο μελέτης τα μεσαιωνικά ισλανδικά χειρόγραφα, βρίσκεται δολοφονημένος: ένα ρουνικό σύμβολο είναι χαραγμένο στο σώμα του, ενώ τα μάτια του λείπουν εντελώς από το πτώμα. Η πλούσια οικογένειά του λαμβάνει μια περίεργη επιστολή μ’ ένα μαγικό ξόρκι κι αποφασίζει, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει έναν ύποπτο για το φόνο, ν’ αναθέσει την υπόθεση σε μιαν Ισλανδή δικηγόρο κι έναν Γερμανό ερευνητή. Η ιστορία γίνεται όλο και πιο περίεργη, καθώς αρχαίες τελετές και ομάδες μαύρης μαγείας εμπλέκονται, ενώ στο επίκεντρο του μυστηρίου βρίσκεται ένα σκοτεινό χειρόγραφο του Μεσαίωνα, που ο δολοφονημένος φοιτητής αναζητούσε μανιωδώς και πιθανόν να του στοίχισε τη ζωή…

Με γρήγορη γραφή που συνδυάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα με τον αρχαίο πολιτισμό της χώρας της αλλά και τις πιο σκοτεινές πλευρές του Μεσαίωνα, η συγγραφέας χτίζει έναν πολυεπίπεδο γρίφο και καλεί τον αναγνώστη να τον λύσει. Η δράση εκτείνεται σε μόλις δύο μήνες, με κάθε κεφάλαιο να φέρει ως τίτλο μια ημερομηνία από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2005 – και για όσους έχουν εντρυφήσει στην αριθμολογία, η αρχική και καταληκτική ημερομηνία παραπέμπουν στον αριθμό 13 (ο αριθμός της μαύρης μαγείας), ενώ οι υπόλοιπες ”παίζουν” με τα πολλαπλάσια του 3 και του 6.

Η βασική ηρωίδα του μυθιστορήματος, η δικηγόρος Ζόρα, είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός και αναγνωρίσιμος τύπος σύγχρονης εργαζομένης γυναίκας και μητέρας, με κύριο χαρακτηριστικό της την περιέργεια και την εμμονή στη λεπτομέρεια – κι αυτό θα της φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στη λύση του μυστηρίου, αφού σύμφωνα με τη γνωστή αγγλική φράση ”ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”. Το κέντρο βάρους της αφήγησης βρίσκεται στις προσπάθειες των δύο ερευνητών να εξιχνιάσουν την υπόθεση, ενώ οι χαρακτήρες και οι μεταξύ τους σχέσεις δεν αναλύονται ιδιαίτερα σε βάθος, με εξαίρεση την αινιγματική προσωπικότητα του νεκρού φοιτητή και την ιδιόμορφη σχέση με τη μητέρα του, που κρατάει ένα από τα κλειδιά του μυστηρίου.

Η γλώσσα του κειμένου είναι στρωτή, σε καλή απόδοση στα ελληνικά και δεν παρουσιάζει δυσκολίες -εκτός από τους ”γλωσσοδέτες” των ισλανδικών ονομάτων-, ενώ δίνονται στον αναγνώστη επαρκείς πληροφορίες και διευκρινήσεις των ιστορικών γεγονότων και των λατινικών ορολογιών που αναφέρονται στο βιβλίο, αφού τα μεσαιωνικά χειρόγραφα έχουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Εν κατακλείδι, ”Ο κύκλος του κακού” είναι ένα επιτυχές μείγμα ιστορίας, αποκρυφισμού και αστυνομικού σασπένς που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του είδους και θα τους κάνει ίσως να ονειρευτούν ένα ταξίδι στην παγωμένη και μυστηριώδη γη της Ισλανδίας…