Ιστορίες μυστηρίου

Ο Arthur Conan Doyle γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1859. Σπούδασε ιατρική, την οποία όμως γρήγορα εγκατέλειψε για χάρη της λογοτεχνίας, έχοντας τη φιλοδοξία, αρχικά, να γίνει γνωστός γράφοντας ιστορικά μυθιστορήματα και δοκίμια. Έγραψε διηγήματα και μυθιστορήματα, ιστορικά, αστυνομικά, μυστηρίου και αγωνίας, επιστημονικής φαντασίας, ιστορικές μελέτες, καθώς επίσης και ένα δίτομο έργο για τον πνευματισμό. Ήταν όμως ο περίφημος Σέρλοκ Χολμς, που πρωτοεμφανίστηκε στο μυθιστόρημά του «Σπουδή στο κόκκινο», το 1887, που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Ο Doyle επηρεάστηκε από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε και τον Γουίλκι Κόλινς, χρησιμοποίησε όμως επιστημονική μεθοδολογία και τεχνογνωσία για να δημιουργήσει μυθιστορήματα που ικανοποιούν πλήρως τους αναγνώστες, οι οποίοι επιζητούν αληθοφάνεια και δικαίωση του καλού. Το 1902 χρίστηκε ιππότης (λαμβάνοντας τον τίτλο του Σερ). Πέθανε στις 7 Ιουλίου 1930.

Στην παρούσα συλλογή ανθολογούνται ιστορίες που άπτονται του είδους του μυστηρίου, εμπλουτισμένες με τις αναζητήσεις του συγγραφέα σε μεταφυσικό επίπεδο. Αλλόκοτα φαινόμενα, ανεξήγητες καταστάσεις, μυστήρια συμβάντα, κοσμούν την πλοκή στις ιστορίες του sir Arthur Conan Doyle. Μεταφυσικά στοιχεία στην Ανταρκτική, αλλόκοτες μορφές της αρχαίας Αιγύπτου, μέντιουμ, σκοτεινές φιγούρες στην Αμερική είναι μερικά από τα στοιχεία που βρίσκουμε στην παρούσα συλλογή.

Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, όπου ο αφηγητής, είτε ο ίδιος ως μάρτυρας, είτε έχοντας ακούσει την ιστορία, μεταφέρει τα περίεργα γεγονότα. Ακόμα κι αν σε μερικές ιστορίες ο αναγνώστης μπορεί να φανταστεί την έκβαση, ωστόσο ο συγγραφέας υφαίνει αριστοτεχνικά την πλοκή, αλλά κυρίως κερδίζει τον αναγνώστη με το μοναδικό αφηγηματικό του ύφος, με την ισορροπημένη ορμή και τους λεπτοδουλεμένους διαλόγους. Στην αφήγηση του sir Arthur Conan Doyle δεν υπάρχουν εκτενείς αναφορές σε εξωτερικά τοπία, αλλά το βάρος δίνεται στα εσωτερικά σκηνικά που συνήθως συνθέτουν το φόντο της διηγούμενης ιστορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάφραση του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου είναι εξαιρετική – η έκδοση, που εντάσσεται στη σειρά Aldina, είναι ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη του καθενός.