Εγκλήματα και διαφθορά στη σταλινική Σοβιετική Ένωση

Ο William Ryan, παρότι εργαζόταν ως νομικός σύμβουλος στο City, παράλληλα έγραφε σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή και το αστυνομικό μυθιστόρημα. «Ο ιερόσυλος» είναι το ντεμπούτο του, το οποίο εγκαινιάζει μια σειρά μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Αλεξέι Κόρολεφ.

Η ιστορία τοποθετείται στη Μόσχα του 1936, την περίοδο που ξεκινά η μεγάλη εκκαθάριση του Στάλιν. Σε μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία και πάνω στην Αγία Τράπεζα βρίσκεται ακρωτηριασμένο το σώμα μιας νεαρής κοπέλας. Την υπόθεση καλείται να ερευνήσει ο ταλαντούχος της Διεύθυνσης Ποινικών Ερευνών και λοχαγός της Πολιτοφυλακής, Αλεξέι Κόρολεφ. Στην πορεία της έρευνάς του ανακαλύπτει ότι το θύμα είναι Αμερικανή πολίτης, ενώ ενδιαφέρον για την υπόθεση εκφράζει και η ΝιΚαΒεΝτε, η μυστική αστυνομία. Όταν αργότερα ανακαλύπτονται τα πτώματα ενός ληστή και ενός ταγματάρχη της ΝιΚαΒεΝτε, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Τι είναι αυτό που συνδέει τα τρία θύματα και τι ρόλο παίζει το παράνομο εμπόριο εικόνων που διεξάγει η ίδια η σοβιετική κυβέρνηση; Ο Κόρολεφ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ξέρει ότι κάθε λάθος του μπορεί να τον στείλει στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Σιβηρία.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος είναι ένας άνθρωπος αντιφάσεων: αυστηρός αστυνομικός, αλλά και άνθρωπος που διατηρεί ακόμα την πίστη του, δύσπιστος και επιφυλακτικός, αλλά με ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Ο συγγραφέας τοποθετεί τον χαρακτήρα του σε μια σκληρή κοινωνία. Η Μόσχα περιγράφεται με μελανά χρώματα: φτώχια, καχύποπτοι κάτοικοι, έτοιμοι να καταδώσουν ο ένας τον άλλον και μια πανίσχυρη μυστική αστυνομία, που κινεί τα νήματα και προβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες χειρότερες από αυτές των κοινών κακοποιών. Σε μια εποχή, λοιπόν, που η διαφθορά ξεκινά από τα υψηλά κλιμάκια, η ακεραιότητα και το πείσμα του Κόρολεφ να ανακαλύψει την αλήθεια θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική του, αλλά και όσων βρίσκονται δίπλα του.

«Ο ιερόσυλος» είναι ένα δυνατό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με πλοκή που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και που καταφέρνει να βοηθήσει τον αναγνώστη να βιώσει την αγωνία του Κόρολεφ μέσα σε μια πνιγηρή και εχθρική Μόσχα. Πολύ καλή η μετάφραση της κυρίας Πίπη, με χρήσιμες επεξηγηματικές υποσημειώσεις.