Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει

Η Kate Hamer, μετά την τεράστια, διεθνή επιτυχία που είχε το πρώτο της βιβλίο «Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό» (επίσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), επιστρέφει με την ιστορία ενηλικίωσης μιας έφηβης στη δεκαετία του ’80, που ξεφεύγει πολύ από την πεπατημένη ανάλογων μυθιστορημάτων: είναι ταυτόχρονα μια αφήγηση μαγικού ρεαλισμού που κινείται ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και εκείνον των νεκρών, αλλά και ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ.

Με πισωγυρίσματα στον χρόνο, δεκαετία του ’80 και δεκαετία του ’70, και με δύο γραμμές αφήγησης, η συγγραφέας μας βάζει στον κόσμο την 13χρονης Ρούμπι που μεγαλώνει στην επαρχία της Αγγλίας, στις παρυφές ενός δάσους με το οποίο έχει στενή ψυχολογική και συναισθηματική σύνδεση. Η υιοθετημένη Ρούμπι είναι συναισθηματικά μόνη και σωματικά κακοποιημένη από τον βίαιο πατριό της και προσπαθεί να ανακαλύψει τους πραγματικούς της γονείς, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα, παρακολουθούμε και την πορεία της νεαρής μητέρας της και πώς έφτασε να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, μαθαίνοντας γεγονότα που η Ρούμπι αγνοεί. Αλλά συμβαίνουν και πολλά άλλα παράδοξα στη ζωή του κοριτσιού: η βασική της συντροφιά από όταν ήταν ακόμα μωρό είναι ο Σκιάς, ένα νεκρό αγόρι που κατά κάποιο τρόπο τη στοιχειώνει, ενώ ο κόσμος των νεκρών είναι ολοζώντανος για εκείνη αφού την επισκέπτονται και αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς της.

Στα υπέρ της γραφής της Kate Hamer, η λογοτεχνική της συγγένεια με την ονειρική ροή αφήγησης της Βιρτζίνια Γουλφ, απόλυτα συμβατή με την παραδοξότητα της πλοκής και τα επεισόδια μεταξύ των δύο παράλληλων κόσμων, της πραγματικότητας και των όσων συμβαίνουν πέρα από το στενό πεδίο αντίληψης αυτής της πραγματικότητας. Συμπερασματικά, η συγγραφέας παραδίδει ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα που ακροβατεί επιτυχώς ανάμεσα στις σκηνές της σκληρότητας που βιώνει η ηρωίδα της και της αγάπης που τελικά βρίσκει, αν και όχι με τον τρόπο που περίμενε. Εξ ου και παρά το γεγονός ότι κείμενο είναι σκοτεινό ψυχολογικά, αποπνέει εν τέλει αισιοδοξία…