Συνεχιστής του μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος, συγγραφέων όπως ο Τζον Ντος Πάσος, ο Τζον Πίντσον  και ο Φίλιπ Ροθ, ο Τζόναθαν Φράνζεν εξερευνά την ελευθερία στη Χώρα της Ελευθερίας και την ατομική ευθύνη και συνέπεια έναντι του εαυτού και των άλλων.

Ξεκινώντας από μια πολύ κοινή ιστορία, αυτή του οικογενειακού χρονικού της Πάτυ και του Γουόλτερ Μπέρκλαντ, ο συγγραφέας -πολύ γνωστός από το προηγούμενο οικογενειακό του «έπος», τις «Διορθώσεις»-,  προσφέρει μια τοιχογραφία της Αμερικής κατά τις δεκαετίες 1990-2010.

Η Πάτυ, μεγαλωμένη σε μεσοαστικό και πολιτικοποιημένο περιβάλλον στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, από γονείς χλιαρούς στη γονική σχέση, κόβει τους δεσμούς της μαζί τους, χολωμένη από την έλλειψη συμπαράστασής τους. Σταρ του μπάσκετμπολ στο Κολέγιο, ικανή, ανταγωνιστική και ειλικρινής, ερωτεύεται τον άσημο μουσικό και μετέπειτα ροκ σταρ, τον Ρίτσαρντ, τον οποίο δεν μπορεί να κατακτήσει, και παντρεύεται τον καλύτερό του φίλο, τον Γουόλτερ. Αυτός είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο θα περιστραφούν τα περισσότερα γεγονότα στη ζωή των ηρώων, σαν ένα σύμβολο του κοινωνικού, ταξικού, ιδεολογικού ανταγωνισμού που προβάλλεται στις σελίδες του βιβλίου.

Χωρισμένο σε έντεκα κεφάλαια εκ των οποίων τα τρία «γράφει» η ηρωίδα, σε τρίτο πρόσωπο, αναφερόμενη στον εαυτό της ως η αυτοβιογραφούμενη, το βιβλίο ξεναγεί τον αναγνώστη στη βαθιά Αμερική των μεσοδυτικών πολιτειών,   της περιόδου μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Με εξαιρετική γνώση, ακρίβεια και φρέσκια αφήγηση, ο Φράνζεν δείχνει πώς οι «φίλοι» του Μπους κέρδισαν τεράστια ποσά προμηθεύοντας σκάρτα υλικά τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και ακόμα μεγαλύτερα, «ανοικοδομώντας» όσα γκρέμισαν με τον πόλεμο εκεί. Όλη η ιδεολογική σκευή των οπαδών του επιτελείου του Μπους δεν φτάνει για να κρύψει πως δε λατρεύεται παρά το χρήμα. Θρησκεία, δημιουργικότητα, ατομικά δικαιώματα, δεν είναι παρά προσχήματα για να διευκολυνθεί η οικονομία της αγοράς και η πλαστή της ελευθερία και αυτορρύθμιση.

Παράλληλα, και με στοιχεία που δείχνουν γνώση και έρευνα πεδίου, ο Φράνζεν εκθέτει το ζήτημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων, το ρόλο, τους ανταγωνισμούς, τις εμμονές και τις ακρότητες των οικολογικών οργανώσεων. Πεδίο μάχης λαμπρό για τον Γουόλτερ, τον ήρωά του. Εμμονικός, κρυφοανταγωνιστικός, κρυφοεπιθετικός, επιτρέπει την καταστροφή ενός βουνού με αντίτιμο τη δημιουργία ενός εθνικού δρυμού, δείχνοντας μεγαλύτερη επιμέλεια για τα πτηνά από αυτή που έδειξε για τα παιδιά ή τον εαυτό του. Ταυτόχρονα ηγείται μιας καμπάνιας για τη μείωση του υπερπληθυσμού προσπαθώντας να πείσει τους νέους να μην κάνουν παιδιά.

Οι χαρακτήρες, πολυδιάστατοι, προσπαθούν απεγνωσμένα να ενώσουν αντιφατικές επιθυμίες και καθήκοντα σε μια μόνη «έδρα», την ψυχή.

Όλα τα μεγάλα ζητήματα του 21ου αιώνα είναι παρόντα στο «Ελευθερία». Αηδιαστικός πλούτος, οικονομικές απάτες, αγορές μεγάλης κλίμακας, θρησκοληψία, καταστροφή του περιβάλλοντος, δοσμένα με εξισορροπημένα επιχειρήματα, μέσα από τους χαρακτήρες που κτίζει  ο συγγραφέας.

Συνεχώς παραμονεύει το μεγαλύτερο ζήτημα, « Τι έκανα με τη ζωή μου; Ποια λάθη έγιναν; Μπορούσα να είχα ζήσει καλύτερα;»  Ο Φράνζεν  υποβάλλει  το συνειδησιακό υπόβαθρο της διαρκούς αναρώτησης, για μεγαλύτερη πληρότητα που αναγκαστικά  δεν περνά μόνο μέσα από τον εαυτό μας.

Κλείνοντας το ογκώδες και συναρπαστικό αυτό βιβλίο, οι ήρωες και η εξέλιξη της ζωής τους σού λείπουν.