Μυθοπλασία και πραγματικότητα

Διείσδυση στο μύθο

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης γεννήθηκε το 1946 στο Κάιρο. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει 11 βιβλία με διηγήματα, μικρά πεζά, δοκίμια. Έχει γράψει 3 σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους και έχει σκηνοθετήσει 8 ταινίες μικρού μήκους σε δικά του σενάρια. Κυκλοφορούν πάνω από 45 μεταφράσεις του σε έργα συγγραφέων, όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Ζορζ Περέκ, ο Άντρου Κρούμι, ο Φίλιπ Ροθ κ.α. Το έργο του «Τεχνητές αναπνοές» βραβεύθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος.

«Τα κείμενα που απαρτίζουν το παρόν, είναι όλα μεταχειρισμένα, με τη διαφορά, ότι άλλα έχουν δημοσιευτεί και άλλα έχουν εκφωνηθεί σε διάφορα στεγνά συμπόσια». Τα συγκεκριμένα κείμενα λοιπόν, πραγματεύονται τα πάντα γύρω από τη μυθοπλασία, την πορεία της μέσα στο χρόνο, τους νεωτερισμούς, ρηξικέλευθες απόπειρες διάσημων ή μη δημιουργών, τον αντίκτυπο στους αναγνώστες, τους θεατές, το κοινό γενικότερα. Ο συγγραφέας εν προκειμένω διεισδύει στα βαθύτερα κίνητρα του δημιουργού. Για ποιο λόγο συγγραφείς, όπως ο Μπόρχες, ο Κούντερα, ο Ουάιλντ και σκηνοθέτες, όπως ο Μπουνιουέλ, ο Κουροσάουα, ο Μπέργκμαν, παρουσίασαν τα έργα τους στηριζόμενοι στο ταλέντο και την καλλιτεχνική ευφυΐα τους. Η δοκιμασία ενός καλλιτέχνη κερδίζει το κοινό, όταν η προσπάθεια είναι αληθινή, το ύφος πηγαίο, η ανάγκη για έκφραση δεν αποτελεί μονάχα εκτόνωση. Όμως κάθε εγχείρημα διαφέρει, γιατί οι άνθρωποι διαφέρουν (από την πλευρά του δημιουργού και από την πλευρά του κοινού). Ο Αχιλλέας Κυριακίδης αποπειράται να διαβάσει διαφορετικά την πραγματικότητα της μυθοπλασίας ανάλογα με τον τόπο, τον χρόνο, τις ανησυχίες και τις αντιλήψεις της εκάστοτε περιόδου.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια παρουσίαση απόψεων, αναζητήσεων και προσωπικής διαδρομής. Η γλώσσα του κειμένου είναι ειλικρινής και απολαυστική, καταδεικνύοντας παράλληλα την ικανότητα του συγγραφέα να τοποθετεί τις λέξεις στο σωστό σημείο. Οι συχνές παρενθέσεις και το καυστικό, όπου χρειάζεται, ύφος, ενεργούν κατάλληλα, ώστε ο αναγνώστης να μη θεωρήσει τη «Μικρή περιοχή» ένα αυστηρό λογοτεχνικό δοκίμιο. Άλλωστε και ο Μπόρχες παραθέτοντας μια φράση του Αλφόνσο Ρέγιες, είπε : «ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να δημοσιεύει κανείς τα κείμενά του, είναι για να μην περνάει όλη του τη ζωή διορθώνοντάς τα».

Το βιβλίο του Αχιλλέα Κυριακίδη καθίσταται οδηγός και συνοδοιπόρος σ’ ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της μυθοπλασίας, με συνταξιδιώτες τον Μπέργκμαν, τον Μάρκες, τον Φλομπέρ, τον Χιούστον κ.α.