Συγκαλυμμένη τρομοκρατία

«Μην αφήσεις επί γης ούτε έναν από τους απίστους», αναφέρει κάπου το Κοράνι. Και με αυτόν τον λόγο του, ουσιαστικά καλεί τους πιστούς να πολεμήσουν κατά των απίστων με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους. Και οι πιστοί, ως φανατικοί μουσουλμάνοι, ακολουθούν την «προσταγή» αυτή του Προφήτη με απόλυτη προσήλωση και ουδεμία παρέκκλιση.

Έτσι, σήμερα, διανύουμε μια εποχή κατά την οποία οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο όνομα του ισλάμ ανά τον κόσμο διαρκώς αυξάνονται, σε ανησυχητικό βαθμό, μια «δύσκολη» εποχή που το ISIS μοιάζει να κρατάει τα ηνία της διακυβέρνησης όλης της υφηλίου, διεξάγοντας «ιερό πόλεμο», όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί του, και στόχο έχει να κυριαρχήσει παντού εξαλείφοντας κάθε αλλόθρησκο στοιχείο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο τελευταίος εν ζωή κορυφαίος εκπρόσωπος της αραβικής ποίησης Άδωνις, ψευδώνυμο του Άλι Άχμαντ Σαϊντ Έσμπερ, που γεννήθηκε το 1930 στη Συρία, στο βιβλίο του «Βία και Ισλάμ», συνδιαλεγόμενος με τη μαροκινής καταγωγής ψυχαναλύτρια και μεταφράστριά του στα γαλλικά Χουρία Αμπντελουάχεντ, θίγει σημαντικά, καθολικά και καίρια, θέματα που σχετίζονται με το κυρίαρχο ισλάμ, από την εποχή του πρώτου χαλιφάτου έως τις μέρες μας, και ειδικότερα με το ιστορικό ισλάμ. Ολόκληρο το βιβλίο ασχολείται με αυτή τη συγκεκριμένη πλευρά του, καθώς και με την κουλτούρα που αποτελεί απόρροιά του.

Πού μπορεί να αποδοθεί αυτό το πρωτοφανές κύμα βίας και αγριότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια; Σε ποιο βαθμό οι ρίζες παρόμοιων φαινομένων και πρακτικών βρίσκονται στο ιδρυτικό κείμενο του ισλάμ, το Κοράνι; Και η ανάγνωση του τελευταίου επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες ή μόνο μία; Η μισαλλοδοξία, η μη ανοχή προς την ετερότητα και η βία είναι εγγενείς στο ισλάμ; Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη μακραίωνη ιστορία αλλά και με τη λογοτεχνία, και κυρίως με την ποίηση, του αραβικού κόσμου; Σε ποιο βαθμό ορισμένες ακραίες θέσεις του παραδοσιακού ισλάμ απέναντι στην ετεροδοξία, αλλά και απέναντι στις γυναίκες έχουν όχι μόνο θρησκευτικές αλλά και ψυχαναλυτικές ρίζες;

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα πολλά ερωτήματα που ο Άδωνις επιχειρεί να προσεγγίσει μέσω μίας εκτενούς, αποκαλυπτικής, εκ βαθέων συζήτησης που βγάζει στο φως σκληρές αλήθειες και πιστεύω. Που αποκαλύπτει το πραγματικό ισλάμ, τον μέγα καθοδηγητή, πίσω από τη μάσκα των τρομοκρατικών οργανώσεων.