Παγκόσμια κρίση ή το αδιέξοδο της ανθρωπότητας

Το τελευταίο διάστημα η λέξη «κρίση» είναι εκείνη που δεσπόζει καθημερινά στις συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων, στις ειδήσεις, στις σκέψεις που καταρρακώνουν την ψυχική υγεία του καθενός. Πρόκειται, λοιπόν, για μια παγκόσμια οικονομική κρίση ή πλέον η ανθρωπότητα έχει φτάσει στο αδιέξοδό της;

Ο Μισέλ Σερ γεννήθηκε στην Αζέν της νότιας Γαλλίας το 1930. Σπούδασε μαθηματικά και φυσιογνωστικές επιστήμες την εποχή που η Χιροσίμα βυθιζόταν στον πυρηνικό όλεθρο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole Normale Superieure στη φιλοσοφία. Φιλόσοφος των επιστημών από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα, αναγνωρίζεται ως ένας από τους ανανεωτές της γαλλικής επιστημολογίας.
Δίδαξε ιστορία των επιστημών στα Πανεπιστήμια του Κλερμόν-Φεράν, της Σορβόννης, της Βενσέν και του Στάνφορντ. Το 1990 έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας τον τίμησε, το 2010, με τον ανώτατο τίτλο του “Grand officier de la Legion d’honneur”.

Με το βιβλίο «Καιρός των κρίσεων», ο Μισέλ Σερ επιχειρεί να καταδείξει ότι η λύση βρίσκεται ακόμα στα χέρια του ανθρώπου. Ο συγγραφέας ξεκινάει την περιήγησή του στα σημεία εκείνα που οδήγησαν στην κρίση, όπως η απομάκρυνση από τη φύση, η υπερβολική ανάπτυξη –μεγαλύτερη από αυτή που ο άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί–, που προκάλεσε τις συγκρούσεις εντός των κοινωνιών, η παγκοσμιοποίηση και η εκμηδένιση των αποστάσεων, που αλλοίωσαν την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά κάθε λαού.

Αφού γίνεται μια μικρή αναδρομή στα πρώτα κεφάλαια για την εξέλιξη της ανθρωπότητας, στην οποία ενυπήρχαν και τα λάθη που δημιούργησαν την κρίση τούτης της εποχής, ο Μισέλ Σερ καταπιάνεται με την αναζήτηση λύσεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία προς την καταστροφή. Επαναφέροντας τους δεσμούς με το φυσικό περιβάλλον, διατηρώντας τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, επιτυγχάνοντας μια ισορροπημένη ανάπτυξη και δημιουργία, ο άνθρωπος θα μπορούσε να ξαναβρεί τα πατήματά του και να ορθοποδήσει σε μια διαδρομή στο χώρο και το χρόνο.

Το βιβλίο του Μισέλ Σερ είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Η δομή του κειμένου είναι πολύ καλή, αφού δίνει πρώτα στον αναγνώστη τα στοιχεία που προκάλεσαν την κρίση, στη συνέχεια αναφέρεται στις συνέπειες και έπειτα διατυπώνει τις λύσεις εκείνες που, κατά την προσωπική του άποψη, θα οδηγούσαν έξω από το λαβύρινθο. Η σκέψη του Μισέλ Σερ και κατ’ επέκταση και η γραφή του είναι απόλυτα τεκμηριωμένες, δίδοντας στο κοινό τροφή για σκέψη, καθώς και μια οπτική της κατάστασης που ενδεχομένως πολλοί να μην είχαν σκεφτεί μέχρι τώρα.

Τέλος, οφείλω να σημειώσω κατ’ αρχάς την πολύ καλή μετάφραση της Λαοκρατίας Λάκκα, αλλά και το επίσης εξαιρετικό επίμετρο του Σταύρου Κατσανέβα.