Το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία των X-Men για μια δεκαετία έφτασε!!

Ενώ η πιθανότητα ενός μέλλοντος για τους μεταλλαγμένους δεν φαινόταν δυνατή, μια νέα ελπίδα εμφανίζεται. Όμως οι X-Men δεν είναι εκεί για να τη συναντήσουν, τους προλαβαίνουν οι Marauders και οι Purifiers. Και μια ξέφρενη κούρσα αρχίζει για το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μετά από τα γεγονότα του σπιτιού του M. Το τεύχος αυτό συγκεντρώνει τα: X-Men: Messiah CompleX One-Shot, Uncanny X-Men #492-494, X-Men #205-207, New X-Men #44-46, X-Factor #25-27 και X-Men: Messiah CompleX – Mutant Files.

Από τότε που η Scarlet Witch με τρεις λέξεις σχεδόν εξαφάνισε τους μεταλλαγμένους, εκτός από μερικές εκατοντάδες, εκατομμύρια έχασαν τις δυνάμεις τους και πολλοί πέθαναν, αλλά το χειρότερο είναι ότι κανένας μεταλλαγμένος δεν είχε γεννηθεί. Γεγονός που προμήνυε την εξαφάνιση των μεταλλαγμένων.

Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε για λίγο καιρό, μέχρι που το πρώτο μεταλλαγμένο μωρό γεννιέται. Οι X-men θέλουν να το προστατέψουν, οι Purifiers -ένα γκρουπ με φανατικούς οπαδούς κατά των μεταλλαγμένων-, θέλουν να το σκοτώσουν και ο Sinister -ένας διαβολικός ιατρός γενετικής-, το θέλει κι αυτός. Όλα αυτά οδηγούν σε μία σειρά 13 τευχών ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες, που όλες μάχονται για το πoια θα πάρει το μωρό.

Ο Brubaker (αρχικά) έχει δημιουργήσει μια σκοτεινή ιστορία γεμάτη αγωνία και βία, χωρίς περιττές εξηγήσεις, ένα παζλ που συντίθεται από διαφορετικές ομάδες (X-men και οι μεταλλαγμένοι που εκπαιδεύουν εναντίον δύο ομάδων των Marauder που δουλεύουν για τον Sinister, του Exodus και των Acolytes του, των Purifiers και της Lady Deathstrike, εμφανίζεται ο Cable, ο Predator X, η νέα X-Force και ένας μυστηριώδης  X-Man με δικά του σχέδια), ενώ παλεύουν ενάντια στον χρόνο. Οι X-men δίνουν την αίσθηση της ομάδας που ξέραμε από παλιά.

Το σχέδιο του Marc Silvestri δίνει ποιότητα στην ιστορία. Με το μοναδικό ταλέντο του καταφέρνει καλύτερα από κάθε φορά να απεικονίσει και τη δράση και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Η ιστορία που σκιαγραφεί είναι γεμάτη λύπη, αγωνία, φόβο, οι ήρωες εμφανίζονται θυμωμένοι και κουρασμένοι, θα ανταποκριθούν στις καταστάσεις, αλλά όχι χωρίς να φαίνεται και η ανθρώπινη διάστασή τους. Αποτρόπαιες καταστάσεις απεικονίζονται, αλλά γενικά η δουλειά όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν θα δέσει τη συναισθηματική διάσταση της ιστορίας αυτής με τη δράση που την κατακλύζει.

Η ιστορία αυτή δεν είναι μια ανάλαφρη περιπέτεια. Είναι μια ιστορία γεμάτη μίσος, προδοσίες και τις συνέπειές τους. Είναι μια τραγική απεικόνιση του ανθρώπινου παραλογισμού, όπου κίνητρα και τρόμος εναλλάσσονται. Η εικονογράφηση είναι δυνατή και σκληρή. Οι X-men δέχονται αυτή τη φορά μια ανελέητη επίθεση που στοχεύει τόσο τη μεταλλαγμένη φύση τους, όσο και την ιδεολογία τους. Το αποτέλεσμα; Το καλύτερο crossover της τελευταίας δεκαετίας που προσφέρει καταιγιστική δράση, αλλά και μια δυνατή ιστορία.